Hemşirelikte Hasta Bakımını Güçlendirme Yaklaşımları - Can, Şeyda (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Güçlendirme kavramı hem bireysel hem de örgütsel anlamda insan kaynaklarının yönetim sürecinde etkili bir başarının sağlanmasıdır. Güçlendirme kavramı bireylerde öz yönetim ve öz bakım yeteneğini geliştiren kişilerarası, etkileşimsel ve davranışsal süreçler olarak tanımlanır. Sözlük anlamına göre güç; fizik, düşünce ve ahlak yönünden bir etki yapabilme veya bir etkiye direnebilme yeteneği iken güçlendirmek güçlü duruma getirmek, güç kazanmasını sağlamak şeklinde açıklanmaktadır.Hasta bireylerde hastalıklarının yönetimine yönelik güçlendirme kavramı ise bireyin hastalık süreçleri ile baş ederek amaçlı bir şekilde hedefe ulaşmayı sağlayan kendi kendine yönetim yeterliliğidir. Hasta güçlendirme uygulamaları, hastaların öz-yeterliğini, atılganlıklarını, öz farkındalıklarını ve özerklik duygularını iyileştirir. Böylelikle güçlendirme bireysel ve toplumsal bir dönüşüm sürecini içermektedir. Güçlendirme kavramında birey öncelikle kendi sağlığı için değişmeyi kabul eder. Bu kabulleniş sonrası dinamik bir sağlık sürecini gerçekleştirme isteği gösterir. Hastanın kendi bakım sürecine dahil edilerek kendi bakım süreci ile ilgili olarak karar vermesi özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerde hastalıklarını doğru bir şekilde yönetimini sağlar. Güçlendirme yaklaşımları hastaların yaşam kaliteleri ve hastalık yönetiminin iyileştirilmesinde kullanılabilir.Güçlendirme ile ilgili yapılan çalışmalar güçlendirme konusunda farkındalık sağlamak ve uygulanabilir güçlendirme yaklaşımlarını ortaya çıkarmak amacına yöneliktir. Bu doğrultuda bu derlemenin amacı; hemşirelerin hemşirelik bakımında hasta bakımını güçlendirmeye yönelik yaklaşımlarının belirlenerek ve sonuçlarını incelemektir. The concept of empowerment is the achievement of effective success in the management process of human resources, both individually and organizationally. The concept of empowerment is defined as interpersonal, interactive and behavioral processes that develop self-management and self-care skills in individuals. According to the dictionary, power is the ability to make an impact or resist an impact in terms of physical, mental and moral aspects, while empowerment is explained as making one powerful, ensuring that one gains power.The concept of empowerment for the management of illnesses in sick individuals is to achieve self-management competence that enables the individual to cope with their illness processes and achieve their goals purposefully. Patient empowerment practices improve patients' self-sufficiency, assertiveness, self-awareness and sense of autonomy. Thus, empowerment includes an individual and social transformation process. In the concept of empowerment, the individual first accepts change for their own health. After this acceptance, they show a desire to realize a dynamic health process. The patient's inclusion in their own care process and their decision-making regarding their own care process ensures that they manage their illnesses correctly, especially in individuals with chronic illnesses. Empowerment approaches can be used to improve patients' quality of life and disease management. Studies on empowerment are aimed at raising awareness about empowerment and revealing applicable empowerment approaches. In this context, the purpose of this review is to determine the approaches of nurses towards empowering patient care in nursing care and to examine their results.