Hemşirelik Bakımında Kuramların Önemi: Virjinia Henderson - Çalmaz, Ayşe; Karaca Bıçakcı, Nevra (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Hemşirelik mesleğine yön kuramlar, hemşirelik bakım sürecine de yön vermektedir. Bakımda bireye özgü sorunların belirlenmesi, tanılanması, planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde ortak bir çerçeve oluşturmaktadır. Hemşireliği bilimsel bilgiyle temellendirilmiş bir disiplin olarak kabul eden Virjinia Henderson hemşirelik tanımı ortaya koymuştur. Günümüzde halen güncelliğini koruyan teori bireyin tüm gereksinimlerine karşı hemşire yardımıyla bağımsızlaşmasını hedeflemektedir. Sonuç olarak Virginia Henderson, hemşirelik mesleğinin bilimsel temellerini güçlendiren ve hemşirelerin hasta bakımındaki rollerini netleştiren önemli bir kuramcıdır. Theories that guide the nursing profession also guide the nursing care process. They create a common framework for determining, diagnosing, planning, implementing and evaluating individual-specific problems in care. Virginia Henderson, who accepts nursing as a discipline based on scientific knowledge, has presented a definition of nursing. The theory, which is still up-to-date today, aims for the individual to become independent with the help of a nurse against all their needs. As a result, Virginia Henderson is an important theorist who strengthens the scientific foundations of the nursing profession and clarifies the roles of nurses in patient care.