İrritabl Bağırsak Sendromunda Non-Farmakolojik Yaklaşımlar - İnce Özgenel, Fatmanur (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
İrritabl bağırsak sendromu (İBS), karın ağrısı, kramp, şişkinlik, dışkılama aciliyeti, dışkılama sırasında ağrı ve bağırsak alışkanlıklarında değişikliklerle karakterize kronik bir gastrointestinal sistem rahatsızlığıdır. En sık görülen fonksiyonel bağırsak bozukluklarından biri olan İBS hastaların günlük yaşam aktiviteleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca toplum üzerinde de gereksiz ameliyatlar sonucunda artan ekonomik maliyetlerle birlikte önemli bir sağlık yükü oluşturmaktadır. İBS hastalarında diğer popülasyona kıyasla kolesistektomi, apendektomi, histerektomi ve sırt ameliyatlarının daha sık yapıldığı kaydedilmiştir.. İBS karmaşık yapısı nedeniyle, uzun süreli genel kabul görmüş tedaviler mevcut değildir. Bu yüzden tedavi semptom yönetim stratejilerine odaklanmıştır. İBS’de semptomların şiddeti çok hafiften iş göremezliğe kadar değişkenlik göstermektedir. İBS hastalarının semptom yönetiminde en sık kullandığı nonfarmakolojik yöntemler; düşük fermente edilebilir karbonhidratlar (düşük fermante edilebilir oligo-,di,monosakkaritler ve polioller) diyeti, glütensiz diyet, fiziksel aktivite ve egzersiz (yoga, yürüyüş/aerobik fiziksel aktivite, Tai Ji, dağcılık ve Baduanjin qigong gibi aktiviteler), bilişsel-davranışçı terapi, bağırsak odaklı hipnoterapi, yönlendirilmiş duygusal imgeleme, akupunltur, nane yağı, kurkumin, homeopati, öz yönetim müdahaleleridir. Irritable bowel syndrome (IBS) is a chronic gastrointestinal disorder characterized by abdominal pain, cramping, bloating, urgency to defecate, pain during defecation and changes in bowel habits. As one of the most common functional bowel disorders, IBS has a significant impact on patients' daily life activities. It also creates a significant health burden on the society with increasing economic costs as a result of unnecessary surgeries. Cholecystectomy, appendectomy, hysterectomy and back surgeries have been reported to be performed more frequently in patients with IBS compared to the other population. Due to the complex nature of IBS, there are no generally accepted long-term treatments. Therefore, treatment has focused on symptom management strategies. The severity of symptoms in IBS varies from very mild to disabling. The most commonly used nonpharmacologic methods for symptom management in IBS patients are low fermentable carbohydrates (low fermentable oligo-, di, monosaccharides and polyols) diet, gluten-free diet, physical activity and exercise (activities such as yoga, walking/aerobic physical activity, Tai Ji, mountaineering and Baduanjin qigong), cognitive-behavioral therapy, gut-focused hypnotherapy, guided emotional imagery, acupuncture, peppermint oil, curcumin, homeopathy, self-management interventions.