Halk Arasında Grip Tedavisinde Kullanılan Bitkiler - Bayındır, Süleyman Burak; Karahüseyin, Seçil (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Grip özellikle kış aylarında toplumun her kesiminde karşılaşılabilen, dünya genelinde pandemilere sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Viral kaynaklı bir enfeksiyon olması sebebiyle de antibiyotik ile tedavisi mümkün olmayıp antiviral ajanlarla tedavi edilmelidir. Gerek antiviral ajanların yetersiz kalması gerekse mevcut antivirallerin yan etki potansiyelinin yüksek olması sebebiyle enfekte olan hastalar bitkilere başvurarak bitkilerin bileşiminde bulunan fitokimyasalların antiviral, hastalık semptomlarını azaltacak, bağışıklık sistemini güçlendirecek etkilerinden yararlanmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de 48 farklı ilde grip ve soğuk algınlığı tedavisinde halk tarafından kullanılan bitkiler listelenerek en çok kullanılan 10 bitki irdelenmiş ve kullanımlarına sebep olan fitokimyasal maddeler açıklanmıştır. Çalışmada tespit edilen bitkilerin genellikle uçucu yağ, saponin, müsilaj, flavonoid taşıyan droglar olduğu görülmüştür. Genellikle infüzyon veya dekoksiyon yöntemiyle hazırlanarak çay şeklinde tüketilmektedir. Influenza is an infectious disease that can be encountered in all segments of society, especially in the winter months, and can cause pandemics worldwide. Since it is a viral infection, it cannot be treated with antibiotics and must be treated with antiviral agents. Due to both the inadequacy of antiviral agents and the high side effect potential of existing antivirals, infected patients resort to plants and benefit from the antiviral effects of phytochemicals in the composition of plants to reduce disease symptoms and strengthen the immune system. In this study, the plants used by the public in the treatment of influenza and colds in 48 different provinces in Turkey were listed, the 10 most commonly used plants were examined, and the phytochemical substances that cause their use were explained. It was observed that the plants identified in the study were generally essential oils, saponins, mucilages, and flavonoid-carrying drugs. They are usually prepared by the infusion or decoction method and consumed as tea.