Biyopolimer Kitosanın Oksidatif Strese ve Apoptoza Etkisi - Çiçek, Figen; Büyüknacar, H. Sinem (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Kitosan, sağlık bilimlerinin çeşitli uygulamalarında kullanılan doğal bir biyopolimerdir. Özellikle biyomedikal alanlarda molekülün antimikrobiyal, antitümör, anti-enflamatuar ve antioksidan etkileri ile ilgili çalışmalar yoğunluk kazanmaktadır. Kitosanın hücre canlılığına etkileri incelendiğinde, antioksidan enzimlerin aktivitesini artırdığı, lipit peroksidasyonunu inhibe ettiği ve pro-inflamatuar sitokinlerin üretimini azalttığı gösterilmiştir. Kitosan uygulamasının kanserli dokularda tümör büyümesini ve ayrıca metastazını engellemesiyle apoptoz aktivitesindeki etkinliği de gözlenmiştir. Kitosanın biyomedikal uygulamalarda geniş etki ve uygulama alanlarının bulunması, molekülün rolünü ve önemini arttırmaktadır. Yapılacak ileri çalışmalar ile kitosanın özellikle hücresel etki mekanizmalarının anlaşılmasını ve böylece, klinik uygulamalardaki uygulamalarının genişlemesine olanak sağlayacaktır. Chitosan is a natural biopolymer used in various health science applications. Studies on the antimicrobial, antitumor, anti-inflammatory and antioxidant effects of the molecule are increasing in intensity, particularly in the biomedical field. When the effects of chitosan on cell viability were examined, it was shown to increase the activity of antioxidant enzymes, inhibit lipid peroxidation and reduce the production of pro-inflammatory cytokines. It has also been observed that the application of chitosan prevents tumor growth and metastasis in cancer tissue and effectively influences apoptosis activity. The wide range of effects and application areas of chitosan in biomedical applications increases the role and importance of the molecule. Further studies will enable the understanding of chitosan's cellular mechanism of action in particular and thus the expansion of its clinical applications in clinical applications.