Peynir Altı Suyundan Whey Protein Üretimi ve Uygulama Alanlarının Araştırılması - Bulut, Ayşe Selenga (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Bu çalışma, peynir altı suyundan elde edilen whey protein üretimi süreçlerinin optimizasyonunu ve bu proteinin çeşitli uygulama alanlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Peynir altı suyu, süt işleme endüstrisinde ortaya çıkan ve yüksek biyolojik değere sahip olan whey proteinin ana kaynağını oluşturan önemli bir yan üründür. Bu çalışmada, whey protein üretiminin farklı aşamaları, işlemleri ve uygulama alanları bulunmaktadır. Sağlık açısından, whey proteinin besleyici özellikleri, bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ve genel sağlığa olan olumlu katkıları bilinmektedir. Whey protein gıda sektöründe fonksiyonel gıdaların ve takviyelerin üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışma, peynir altı suyu kaynaklı whey protein üretimi ve kullanımı konusundaki bilgi boşluklarını doldurarak hem akademik hem de endüstriyel alanda bu değerli protein kaynağının etkili bir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. This study aims to comprehensively evaluate the optimization of whey protein production processes from whey and the various application areas of this protein. Whey is an important by-product that is the main source of whey protein, which originates in the milk processing industry and has a high biological value. This study has different stages, processes, and application areas of whey protein production. In terms of health, whey protein is known for its nutritional properties, effects on the immune system, and positive contributions to overall health. Whey protein has significant potential in producing functional foods and supplements in the food industry. This study aims to contribute to the effective evaluation of this valuable protein source in academic and industrial fields by filling the knowledge gaps on whey protein production and the use of whey-derived whey protein.