Koenzim Q10’Un Etki Mekanizması ve Hastalıklarla İlişkisi - Yumşak, İsmail and Toku, Elif and Alptekin, Özlem (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Koenzim Q10; benzokinon yapısında olan, her hücrede bulunan, mitokondriyal enerji sisteminde kritik rollere sahip insan sağlığı üzerine rolleri araştırılan önemli bir bileşiktir. Mitokondrideki elektron taşıma sistemi üzerinde elektron taşıyıcılığı rolü, antioksidan rolü ve yaşlanma karşıtı (anti-aging) rolü bulunan Koenzim Q10’un birçok hastalıkta eksikliğinin kilit bir fonksiyonu olduğu düşünülmektedir. Bu bölümün amacı Koenzim Q10’un etki mekanizmasının incelemek ve çeşitli hastalıklardaki etkisini belirlemektir. Koenzim Q10’un hipertansiyon, dislipidemi, kalp yetmezliği, parkinson, demans ve diyabet gibi hastalıklarda eksikliğine dair bulgulara rastlanmıştır. İnsan vücudunda Koenzim Q10’un çeşitli hastalıklarda tedavi aşamasında olmasa da takviye açısından yararlı olduğu bulunmuş, bununla birlikte etki mekanizması net olarak aydınlatılamamıştır. Bu nedenle Koenzim Q10’un hastalıkların tedavisinde güvenli bir şekilde kullanılması için bu konu ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Coenzyme Q10; It is an important compound with a benzoquinone structure, found in every cell, and has critical roles in the mitochondrial energy system, and its roles in human health are being investigated. Coenzyme Q10, which has an electron transport role on the electron transport system in mitochondria, an antioxidant role, and an anti-aging role, is thought to have a key function in many diseases. The aim of this chapter is to examine the mechanism of action of Coenzyme Q10 and determine its effect on various diseases. Findings of Coenzyme Q10 deficiency have been found in diseases such as hypertension, dyslipidemia, heart failure, Parkinson's, dementia, and diabetes. It has been found that Coenzyme Q10 is useful in terms of supplementation in the human body, although not in the treatment phase, in various diseases, however, its mechanism of action has not been clearly elucidated. Therefore, more research is needed on this subject for the safe use of Coenzyme Q10 in the treatment of diseases.