Kadınların Farklı Fizyolojik Dönemlerinde Probiyotik Kullanımı - Alparslan, Bayram (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Bu çalışmada, probiyotiklerin kadın sağlığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Probiyotikler, özellikle Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus, Escherichia coli ve Saccharomyces boulardii gibi türlerle, kadınların ergenlik, hamilelik, doğum sonrası ve menopoz gibi yaşam evrelerinde vajinal ve bağırsak sağlığını desteklemektedir. Vajinal mikrobiyota dengesinin korunması, enfeksiyon riskinin azaltılması ve genel sağlığın iyileştirilmesi gibi alanlarda probiyotiklerin önemli rol oynadığı, literatürde vurgulanmaktadır. Hamilelik döneminde annenin ve bebeğin sağlığını destekleyen probiyotikler, gestasyonel diyabet riskini azaltmada da etkili olabilir. Menopoz döneminde ise hormonal denge ve kemik sağlığının korunmasında probiyotiklerin faydalı olabileceği öne sürülmektedir.. This study examines the effects of probiotics on women's health, highlighting the beneficial roles of specific strains such as Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus, Escherichia coli, and Saccharomyces boulardii. Probiotics support vaginal and gut health throughout different stages of a woman's life, including adolescence, pregnancy, postpartum, and menopause. Maintaining a balanced vaginal microbiota is crucial for reducing infection risk and improving overall health. The literature emphasizes the importance of probiotics in these areas, particularly during pregnancy, where they can support both maternal and fetal health and may reduce the risk of gestational diabetes. Additionally, during menopause, probiotics may help maintain hormonal balance and support bone health.