Probiyotikler ve Halk Sağlığı Açısından Önemi - Dehri, Ömer Faruk; Sevinç Özakar, Rukiye; Özakar, Emrah (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Mikroorganizmaların insan vücudundaki varlığı bilinen bir gerçektir. Ancak yaşam tarzımızdaki değişiklikler, doğal yaşamdan uzaklaşma ile birlikte karşılaştığımız yeni besinler mikroorganizmalar üzerinde farklı etkilere neden olabilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar bu mikroorganizmaların halk sağlığı üzerinde pekçok etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu mikroorganizma topluluğunun kendi aralarındaki dengesinin aydınlatılması, mikrobiyotanın insan sağlığı üzerine olan etkilerinin görülmesinde ve hastalıkların tedavilerinin belirlenmesinde önemli katkılar sağlayacaktır. Bağırsak floramızı düzenleyerek vücut sağlığımızı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizma desteklerine “Probiyotik” denilmektedir. Probiyotik mikroorganizmalar faydalı etkilerini ortaya çıkarabilmek için bağırsak epiteline tutunarak lümendeki besinlerin tüketiminde diğer patojen mikroorganizmalar ile yarışırmaktadırlar. Probiyotik mikroorganizmalar, antimikrobiyal etkili kimyasallar üretirler ve bağırsak mukozasının immün fonksiyonları düzenleyerek bağışıklığa önemli katkı sunarlar. Son yıllarda bilim insanları, probiyotik mikroorganizmalarla ilgili yaptıkları araştırmalarda probiyotik preparatların gastrointestinal hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde yararlı etkilerinin olabileceğine işaret etmektedir. The existence of microorganisms in the human body has been known for a long time. However, changes in our lifestyle, moving away from natural life, and the new foods we encounter have various effects on these microorganisms. Studies conducted in recent years show that these microorganisms have many effects on public health. Clarifying the balance between these microorganism communities will significantly contribute to seeing the microbiota's effects on human health and determining the treatments of diseases. Live microorganism supports that regulate our intestinal flora and positively affect our body health are called "Probiotics". To reveal their beneficial effects, probiotic microorganisms cling to the intestinal epithelium and compete with pathogenic organisms to consume nutrients in the lumen, produce antimicrobial substances and significantly contribute to immunity by regulating immune functions related to the intestinal mucosa. In recent years, scientists have indicated in their research on probiotic microorganisms that probiotic preparations may benefit in treating many diseases, especially gastrointestinal diseases.