Antidepresanlar: İlaç Yeniden Konumlandırma (Drug Repurposing ) Çalışmaları - Küçük, Ege (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Günümüzde, ilaç keşif ve geliştirme sürecinde karşılaşılan maliyet, zorluk ve sınırlılıklar nedeniyle ilaç moleküllerinin yeniden konumlandırılması giderek daha fazla ilgi çekmektedir. Bu durum, mevcut ilaçların farklı terapötik alanlarda kullanımının keşfedilmesini teşvik etmektedir. Antidepresan ilaçlar, bu yeniden konumlandırma sürecinde önemli bir aday ilaç grubunu oluşturmaktadır. Antidepresanların sadece depresyon tedavisinde değil, aynı zamanda diğer hastalıkların tedavisinde de potansiyel etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin, bazı antidepresanların anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk ve ağrı gibi farklı hastalıkların semptomlarını hafifletmede etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, antidepresan ilaçların farklı hastalıkların tedavisindeki potansiyelini değerlendirmek ve ilaç yeniden konumlandırmasının sağlık sektörüne getireceği faydaları ve dezavantajları tartışmaktır. Bu çalışma, ilaçların yeniden konumlandırılması konusundaki tartışmalara ışık tutmayı ve gelecekteki araştırmalara yön verecek bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Nowadays, drug molecule repositioning has attracted increasing attention due to the cost, difficulty and limitations encountered in the drug discovery and development process. This situation encourages the discovery of the use of existing drugs in different therapeutic areas. Antidepressant drugs constitute an important candidate drug group in this repositioning process. It has been observed that antidepressants have potential effects not only in the treatment of depression but also in the treatment of other diseases. For example, it is known that some antidepressants are effective in alleviating the symptoms of different diseases such as anxiety disorders, obsessive-compulsive disorder and pain. The aim of this study is to evaluate the potential of antidepressant drugs in the treatment of different diseases and to discuss the benefits and disadvantages that drug repositioning will bring to the healthcare sector. This study aims to shed light on the discussions on drug repositioning and to provide a perspective that will guide future research.