Nörosifilize Yaklaşım - Demirci, Melis (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Güz, 2024)
Sifiliz Treponema pallidum (T.pallidum)’un etken olduğu multisistemik tutulum yapabilen bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemi tutulumu olması durumu “Nörosifiliz” olarak adlandırılır. Nörosifilizin ortaya çıkışı T.pallidum’un BOS (beyin omurilik sıvısı)’a invazyonu ile başlar. BOS’u enfekte edebilen diğer bakterilerin aksine, T. pallidum’un invazyonu her zaman kalıcı enfeksiyonla sonuçlanmaz, çünkü bazı vakalarda inflamatuar yanıt olmadan kendiliğinden iyileşme meydana gerçekleşebilir. Nörosifiliz, erken ve geç olarak ikiye ayrılabilir. Erken nörosifilizde semptomatik menenjit, kranyal nöropati ve oküler ve meningovasküler tutulum görülebilirken genel parezi ve tabes dorsalis geç nörosifiliz sınıfında değerlendirilir. Nörosifiliz tanısının anahtarı klinik şüphe ve omurilik sıvısı incelemesidir. Nörosifiliz klinik belirtilerini taşıyan hastalarda (kraniyal sinir disfonksiyonu, işitme ve görme anormallikleri, menenjit, inme, akut/kronik mental durum değişiklikleri, duyu kayıpları) ileri tetkikler istenmelidir. HIV virüsünün kendisinden kaynaklı BOS pleositozu ve yüksek protein oranı da olabileceğinden HIV ile enfekte olan ya da olmayan hastalar farklı şekilde değerlendirilmeye alınır. Sifiliz tedavisinin her döneminde Penisilin G kullanılabilir. Kullanılacak penisilin dozu ve tedavi süresi klinik bulgulara ve döneme göre değişiklik göstermektedir. Nörosifiliz ve oküler sifiliz tedavisinde 10-14 gün süreyle 4 saatte bir olacak şekilde 3-4 milyon ünite penisilin G tercih edilmelidir. Syphilis is a multisystemic disease caused by Treponema pallidum. The condition of central nervous system involvement is called "Neurosyphilis". Neurosyphilis begins with the invasion of T.pallidum into the cerebrospinal fluid (CSF). Unlike other bacteria that can infect CSF, invasion of T. pallidum does not always result in persistent infection, as spontaneous healing can occur in some cases without an inflammatory response. Neurosyphilis can be described in two groups; early and late neurosyphilis. While symptomatic meningitis, cranial neuropathy, and ocular and meningovascular involvement may occur in early neurosyphilis; general paresis and tabes dorsalis are considered in the late neurosyphilis class. The key to the diagnosis of neurosyphilis is clinical suspicion and spinal fluid examination. Further examinations should be requested in patients with clinical symptoms of neurosyphilis (cranial nerve dysfunction, hearing and vision abnormalities, meningitis, stroke, acute/chronic mental status changes, sensory loss). Since CSF pleocytosis and high protein content may be caused by the HIV virus itself, HIV-infected or uninfected patients are evaluated differently. Penicillin G can be used at any stage of syphilis treatment. The dose of penicillin to be used and the duration of treatment vary depending on clinical findings and period. In the treatment of neurosyphilis and ocular syphilis, 3-4 million units of penicillin G should be preferred every 4 hours for 10-14 days.