Klebsiella Granulomatis ve Donovanoz - Özmen, Cumhur (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Güz, 2024)
Donovanoz (granuloma inguinale) kronik, ilerleyici ve sinsi şekilde ilerleyen bir bakteriyel hastalıktır. Hastalık genellikle genital ve perigenital bölgelerdeki deri ve mukozal membranları etkilemektedir. Ülserler dokunmakla genellikle çabucak kanama eğilimi gösterir. Hastalık genellikle benign seyirlidir ve lezyonlarda malign transformasyon kuraldışı bir durumdur. Hastalığın etkeni olan C. granulomatis Gram-negatif ve pleomorfik bir bakteridir. İntrasitoplazmik, hareketsiz olan bu bakterinin kok ve basil şeklinde formları vardır. Lezyonlarda makrofajlar içinde küçük oval cisimler (Donovan cisimleri) şeklinde bulunur. Genellikle az rastlanan bir hastalık olmasına rağmen dünyada bu hastalığın endemik olduğu bazı bölgeler vardır: Papua Yeni Gine, KwaZulu-Natal ve Transvaal bölgeleri (Güney Afrika), Hindistan, Brezilya, Endonezya, Avustralya, Karayip bölgeleri ve Fransız Guyanası. Hastalığın başlangıç evresinde etkilenen bölgede bir subkutan nodül gelişir ve ülserleşir. Ülser yavaş yavaş büyür; kırılgan, eritemli ve parlaktır. Bu lezyonlar genellikle ağrısızdır ve inguinal lenfadenomegali de genlikle görülmez; ancak inguinal bölgede görülen erken evre lezyonlar buboya benzeyebilir. Sistemik hastalık nadirdir. Temel tanı yolu Donovan cisimlerinin lezyonlarda gösterilmesidir. Temel tedavi azitromisindir.