Pneumocystis Jirovecii Enfeksiyonu: Epidemiyoloji, Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi - Özdemir, Yeliz (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Güz, 2024)
Pneumocystis jiroveci bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda özellikle akciğer tutulumu ile seyreden fırsatçı bir patojendir. Risk grupları arasında insan immun yetmezlik virusu (HIV) ile yaşayan bireyler, solid organ veya hematolojik malignitesi olanlar, transplantasyon yapılanlar, uzun süre kortikosteroid (KS) kullananlar, immunsupresif tedavi alanlar yer almaktadır. İmmunkompetan kolonize bireyler bulaş açısından rezervuar görevi yapmaktadır. Literatürde insandan insana bulaş ve olası çevresel rezervuarların varlığı ele alınmıştır. Çevresel rezervuarlar hava ve su olup, kamp ve yürüyüş aktiviteleri ile ilişkilendirilmiştir. Trofik formların alveol epiteline bağlanmasıyla, alveolar epitel hücreleri ve alveolar makrofajlar ile etkileşim sonucu hem organizmada hem de akciğer hücrelerinde bir hücresel yanıt kaskadı tetiklenir. Trofozoitlerin pnömositlere bağlanması sonucu tetiklenen bu kaskad sonucunda alveolar septalarda ödem, kalınlaşma ve fibrozis oluşur. Bu değişimlerin klinik yansıması akciğer kompliyansı ve gaz değişiminde bozulma, hipoksi, alveolar- arteryel oksijen gradiyentinde artma, respiratuar alkaloz, difüzyon kapasitesinde azalma ile sonuçlanan interstisyel plazma hücreli pnömoni tablosudur. Tanıda BAL’ da organizmanın immünofloresan veya özel boyalarla mikroskobik olarak gösterilmesi altın standarttır. Tedavide trimetoprim sulfametoksazol (TMP-SXT) birinci seçenek ilaçtır. TMP-SXT 21 gün süre ile kullanılmalıdır. Orta ve ağır şiddetteki, PaO2 <70 mmHg veya alveoler/arteryel oksijen gradiyenti >35 mmHg olan olgularda tedaviye KS eklenmesi önerilmektedir. Pneumocystis jiroveci is especially harmful to the lungs in immunocompromised patients.It is an opportunistic pathogen that progresses with infection. Human immunity among risk groups people living with HIV, solid organ or hematological those with malignancy, those who have undergone transplantation, those who use corticosteroids (CS) for a long time users and those receiving immunosuppressive treatment. Immunocompetent colonized Individuals act as reservoirs for transmission from humans in literatüre. Transmission to humans and the existence of possible environmental reservoirs are discussed. The environmental reservoirs are air and water and are associated with camping and hiking activities. By binding of trophic forms to the alveolar epithelium, a cellular response cascade is triggered in both the organism and lung cells as a result of interaction with alveolar epithelial cells and alveolar macrophages. As a result of this cascade triggered by the binding of trophozoites to pneumocytes, Edema, thickening and fibrosis occur in the alveolar septa. These changes are clinically. Its reflection is impaired lung compliance and gas exchange, hypoxia, alveolar-increased arterial oxygen gradient, respiratory alkalosis, decreased diffusion capacityIt is a picture of interstitial plasma cell pneumonia resulting in a decrease in In diagnosis, microscopic demonstration of the organism in BAL with immunofluorescence or special dyes is the gold standard. Trimethoprim sulfamethoxazole (TMP-SXT) is the first choice drug in treatment. TMP-SXT should be used for 21 days. It is recommended to add CS to the treatment in moderate and severe cases with PaO2 <70 mmHg or alveolar/arterial oxygen gradient >35 mmHg.