Tek İnsizyon Laparoskopik Apendektomi (SILA) - Kocamaz, Arslan Hasan (Güncel Genel Cerrahi Çalışmaları VI-Güz, 2024)
Bu bölüm, tek insizyon laparoskopik apendektomi (SILA) yöntemini ve avantajlarını ele almaktadır. Akut apandisit, yaygın bir abdominal cerrahi acili olup, laparoskopik apendektomi, açık cerrahiye göre daha az ağrı, daha iyi kozmetik sonuçlar ve kısa hastanede kalış süresi sağladığı için tercih edilmektedir. SILA, 1983’ten beri uygulanan bir tekniktir ve tek kesiyle yapıldığında yara yeri enfeksiyonunu azaltmakta, postoperatif iyileşmeyi hızlandırmaktadır.SILA’da, umblikal bölgeden tek bir kesi ile girilir ve bu kesi üzerinden üç farklı aletle apendektomi gerçekleştirilir. Bu yöntem, minimal invaziv cerrahinin prensiplerine dayanarak geliştirilmiştir. Araştırmalar, SILA’nın daha iyi kozmetik sonuçlar ve düşük ağrı skoru sunduğunu göstermektedir; ancak teknik zorluklar ve yüksek maliyet gibi dezavantajları da bulunmaktadır.SILA, obez hastalar için de uygun olup, komplikasyon oranları normal kilolu hastalarla benzer seviyelerde bulunmuştur. Genel olarak, SILA, laparoskopik apendektomiye alternatif olarak değerlendirilebilir, ancak cerrahların deneyim kazandıkça zorlukların azalması beklenmektedir. This section discusses the single incision laparoscopic appendectomy (SILA) method and its advantages. Acute appendicitis is a common abdominal surgical emergency, and laparoscopic appendectomy is preferred over open surgery due to less pain, better cosmetic results, and shorter hospital stays. SILA has been used since 1983, and performing the surgery through a single incision reduces the risk of wound infections and accelerates postoperative recovery.In SILA, access is gained through a single incision in the umbilical region, and the appendectomy is performed using three different instruments through this incision. This method is developed based on the principles of minimal invasive surgery. Research shows that SILA offers better cosmetic results and lower pain scores; however, it also has disadvantages, such as technical challenges and higher costs.SILA is suitable for obese patients as well, with complication rates similar to those of normal-weight patients. Overall, SILA can be considered an alternative to laparoscopic appendectomy, but it is expected that as surgeons gain more experience, the challenges will decrease.