Postrenal Akut Böbrek Yetmezliği - Bulut, Ender Cem (Güncel Üroloji Çalışmaları VI - Ürolojik Aciller-Güz, 2024)
Postrenal akut böbrek yetmezliği (ABY), üriner sistemde oluşan obstruksiyon nedeniyle böbrek fonksiyonlarının aniden bozulmasıyla karakterizedir. Bu obstruksiyon, idrarın böbreklerden mesaneye akışını engelleyerek böbrek içi basıncı artırır, glomerüler filtrasyon hızını düşürür ve böbrek dokusunda hasara neden olur. Postrenal ABY, tüm akut böbrek yetmezliği vakalarının %5 ila %10'unu oluşturur ve daha çok yaşlı bireylerde görülür. En sık nedenleri arasında benign prostat hiperplazisi (BPH), üreter taşları ve pelvik tümörler yer alır. Tanı genellikle ultrasonografi ve diğer kesitsel görüntüleme yöntemleriyle konur. Tedavi, obstruksiyonun giderilmesi ve böbrek fonksiyonlarının korunmasına yönelik müdehalelerdir; kateterizasyon, üreteral stent yerleştirme veya cerrahi müdahaleler gibi yöntemler uygulanabilir. Erken müdahale, böbrek hasarının geri dönüşlü olmasını sağlayabilir. Ayrıca, hastaların uzun dönem izlenmesi, tekrarlayan obstruksiyonların ve komplikasyonların önlenmesi için önemlidir. Postrenal ABY'nin etkin yönetimi, böbrek fonksiyonlarının korunmasını ve hastaların uzun dönem yaşam kalitesinin artırılmasını sağlar. Bu durumun zamanında tanınması ve uygun tedavi yöntemlerinin seçilmesi, hastaların prognozunu önemli ölçüde iyileştirebilir.