Böbrek Travmaları - Perolli, Nijazi; Çolak, Fatih (Güncel Üroloji Çalışmaları VI - Ürolojik Aciller-Güz, 2024)
Genitoüriner sistem yaralanmaları nadirdir (tüm travmaların %10'u) ve en sık etkilenen organ böbrektir. Böbrek travmaları, tüm travma hastalarının %1-5'ini oluşturur ve çoğunluğu künt karın travmasına bağlıdır. Günümüzde böbrek travmalarının tedavisinde ameliyatsız yaklaşımlar tercih edilmektedir.Etyolojisinde künt böbrek travmaları, penetran böbrek travmalarından daha sık görülmektedir. Künt böbrek travmalarının nedenleri arasında motorlu araç kazaları, yüksekten düşmeler, spor yaralanmaları ve trafik kazaları yer alır. Penetran böbrek travmalarının en sık nedeni ise ateşli silah yaralanmaları ve kesici delici alet yaralanmalarıdır.Künt karın travması ile başvuran hastaların %8-10'unda böbrek hasarı olurken, penetran travmaların %6'sında böbrek hasarı görülür. Böbrek travması şüphesi ile acil servise getirilen hastalarda vital bulgu takibi, detaylı anamnez, laboratuvar incelemeleri ve görüntüleme yapılmalıdır.Böbrek yaralanması şüphesi olan hastalarda tercih edilen görüntüleme yöntemi kontrastlı bilgisayarlı tomografidir. Böbrek travmalarında anjiyoembolizasyon, böbrek fonksiyonunu korumada ve kanamayı durdurmada başarılı bir yöntemdir. Hemodinamik olarak unstabil ve resüsitatif önlemlere yanıt vermeyen hastalarda cerrahi müdahale gereklidir. Cerrahi müdahalede kanamanın kontrolü ve mümkünse böbreğin korunması hedeflenir. Böbrek travmaları, tüm travmaların %1-5'ini oluşturur ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Hastaların böbrek yaralanması tanısı aldıktan sonra uygun izlem, takip ve tedaviye başlanmalıdır. Böbrek travmalı hastalar, hastaneden taburcu olduktan sonra rutin takip edilmelidir. Genitourinary system injuries are rare (10% of all traumas) and the most commonly affected organ is the kidney. Kidney traumas constitute 1-5% of all trauma patients, and the majority are due to blunt abdominal trauma. Nowadays, non-surgical approaches are preferred in the treatment of kidney trauma. In its etiology, blunt kidney trauma is more common than penetrating kidney trauma. Causes of blunt kidney trauma include motor vehicle accidents, falls from height, sports injuries and traffic accidents. The most common causes of penetrating kidney trauma are gunshot wounds and stab wounds. Kidney damage occurs in 8-10% of accidents with blunt abdominal trauma, and kidney injury occurs in 6% of penetrating traumas. In patients brought to the emergency department with suspicion of renal trauma, vital sign monitoring, detailed anamnesis, laboratory examinations and imaging should be performed. The preferred method in patients with suspected kidney injury is contrast-enhanced computed tomography. Angioembolization is a successful method in preserving kidney function and stopping bleeding in kidney trauma. Surgical intervention is required in patients who are hemodynamically unstable and do not respond to resuscitative measures. Surgical intervention aims to control bleeding and, if possible, protect the kidney. Kidney traumas constitute 1-5% of all traumas and require a multidisciplinary approach. After patients are diagnosed, appropriate monitoring, follow-up and treatment should be started. Patients with renal trauma should be followed routinely after discharge from the hospital.