Penil Fraktür - Cincorop, Serdar; Çolak, Fatih (Güncel Üroloji Çalışmaları VI - Ürolojik Aciller-Güz, 2024)
Penil fraktür, penisin fizyolojik olmayan biçimde bükülmesi sonucu tunika albuginea yırtılmasıyla oluşan bir travmadır. Genellikle cinsel ilişki sırasında meydana gelir. Ereksiyon sırasında tunika albuginea'nın kalınlığı önemli ölçüde azalarak penisi travmaya açık hale getirir. Tanı, genellikle hastanın öyküsü ve fizik muayene ile konur. Ereksiyon halinde iken kırılma sesi duyma, peniste morarma ve ereksiyon kaybı sıklıkla bahsedilen yakınmalardır. Penil fraktür tanısı konulduktan sonra ilk 24 saat içinde cerrahi onarım önerilir. Konservatif izlem, komplikasyon riskleri nedeniyle önerilmez. Tercih edilen cerrahi yöntem, subkoronal sirkumsizyon insizyonu ile degloving yapılarak tunikal defektin onarılmasıdır. Üretral yaralanma varsa, üretral kateter üzerinden onarımı eş zamanlı yapılmalıdır. Erken cerrahi onarım penil kurvatur gelişimi ve erektil disfonksiyon gibi komplikasyonların oranlarını ciddi oranda azaltmaktadır. Bu bölümde penil fraktürün etyolojisi, tanı ve tedavi yöntemlerinden bahsedilmiştir. Penile fracture is a trauma resulting from the tearing of the tunica albuginea due to the abnormal bending of the penis. It typically occurs during sexual intercourse. During erection, the thickness of the tunica albuginea significantly decreases, making the penis susceptible to trauma. Diagnosis is usually made based on the patient's history and physical examination. Commonly reported symptoms include hearing a cracking sound during erection, bruising of the penis, and rapid loss of erection. Once diagnosed, surgical repair within the first 24 hours is recommended. Conservative management is not advised due to the high risk of complications. The preferred surgical method involves making a subcoronal circumcision incision and performing degloving to repair the tunical defect. If there is a urethral injury, it should be repaired simultaneously using a urethral catheter. Early surgical repair significantly reduces the rates of complications such as penile curvature development and erectile dysfunction. This section discusses the etiology, diagnosis, and treatment methods of penile fracture.