Kardiyopulmoner Bypass - Yük, Hülya; Yerli, İsmail (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kardiyopulmoner baypas (KPB); Kalp ve büyük damarlarda oluşan hasarların cerrahi müdahalesine olanak sağlamak amacıyla kalbin durdurulduğunda kalp-akciğer makinesi eşliğinde, yeterli kan debisi ve oksijenasyon sağlanarak gerçekleştirilen vücut dışı perfüzyon sisteminin adıdır. Bu teknik kalbin ve akciğerlerin görevini üstlenir. Bu sistemin çalışmasını sağlayan makinaya kalp-akciğer makinesi ya da kalp-akciğer pompası adı verilir. KPB sistemi perfüzyonistler tarafından hazırlanır ve yönetilir. KPB uygulaması ekstrakorporeal yani vücut dışı dolaşım sistemi olması nedeniyle önemli morbidite ve mortalite potansiyelini içinde barındırmaktadır. Gelişen biyomedikal teknolojiler ve personel nitelikliliği hem güvenliği arttırılmış cihazlar hem de geliştirilmiş hedefe yönelik perfüzyon stratejilerinin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Bu sayede komplikasyonların, mortalite ve morbitide etkilerinin her geçen gün azaldığı görülmektedir. Bunların yanında halen daha kardiyopulmoner baypas ve vücut dışı dolaşım teknikleri başta kalp ve damar cerrahisi olmak üzere göğüs cerrahisi, çeşitli izole organ perfüzyonları ve yoğun bakım ünitelerinde olmazsa olmazı temsil etmeye devam etmektedir. Cardiopulmonary bypass (CPB); It is the name of the extracorporeal perfusion system, which is performed by providing adequate blood flow and oxygenation, accompanied by a heart-lung machine, when the heart is stopped in order to allow surgical intervention for damage to the heart and large vessels. This technique takes over the function of the heart and lungs. The machine that enables this system to work is called the heart-lung machine or heart-lung pump. The CPB system is prepared and managed by perfusionists. CPB application carries the potential for significant morbidity and mortality due to the extracorporeal circulatory system. Developing biomedical technologies and personnel qualifications have enabled the emergence of both safety-increased devices and improved targeted perfusion strategies. In this way, it is seen that the effects of complications, mortality and morbidity are decreasing day by day. In addition, cardiopulmonary bypass and extracorporeal circulation techniques continue to be indispensable in cardiovascular surgery, thoracic surgery, various isolated organ perfusions and intensive care units.