Karaciğer Nakil Hastalarında Hemşirelik Yaklaşımı - Denler, Esra (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Karaciğer hem yıkım hem de sentezin çok önemli bir bileşeni olan vücudun en büyük bezi ve organıdır. Kronik karaciğer yetersizliğinde karaciğer nakli son yıllarda başarılı bir şekilde yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. Karaciğer nakli, terminal karaciğer hastalığı veya karaciğer yetmezliği olan hastalar için yaşam kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Nakil işlemi sonrasında hastaların iyileşme süreçleri, hemşirelik bakımının kalitesine bağlıdır. Hemşireler, hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak, komplikasyonları önlemekte ve iyileşme sürecini desteklemekte kritik bir rol oynar. Karaciğer nakli sonrası bakım, hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemek açısından büyük önem taşır. Hemşireler, hastaların postoperatif döneminde dikkatli bir şekilde izlenmesi gereken birçok durumu yönetmekle sorumludur. Bu bakım süreci, hemşirelerin klinik bilgileri ve hasta ile etkili iletişim becerileri gerektiren bir dizi uygulamayı içerir. Karaciğer nakli yapılan bireyler, taburculuk sonrası; kullanılması gereken ilaçlar ve kullanım şekli, ilaçların etkileri ve yan etkileri, hastaneye kontrole gelme sıklığı, enfeksiyon belirtileri, rejeksiyon (organ reddi) belirtileri, rutin kontroller dışında tıbbı yardım alınması gereken durumlar, ilaç-besin etkileşimleri, ilaç-ilaç etkileşimleri, İmmünosupresif tedavi(amaçları, etkileri, yan etkileri, yan etkileri azaltma yöntemleri), evde banyo yapma durumu, nakil öncesi işine (çalışmaya) dönme durumu, diyet-beslenme şekli, günlük yaşam tarzı düzenlemeleri, evde bakım gereksinimleri, egzersiz yapma durumu ve cinsellik konularında eğitim alırlar. The liver, the largest gland and organ in the body, plays a critical role in both the breakdown and synthesis processes. In recent years, liver transplantation has become a widely implemented and successful treatment for chronic liver failure. Liver transplantation is a life-saving intervention for patients with end-stage liver disease or liver failure. The recovery process post-transplantation is significantly influenced by the quality of nursing care. Nurses are essential in addressing patients' physical, psychological, and social needs, preventing complications, and supporting the overall recovery process. Postoperative care is crucial for accelerating recovery and preventing complications. Nurses must manage a range of conditions that require meticulous monitoring during the postoperative period. This care process involves practices that demand both clinical expertise and effective patient communication skills. Post-discharge education for liver transplant recipients includes: medication use and administration, effects and side effects of medications, frequency of follow-up visits, signs of infection, signs of rejection (organ rejection), situations requiring additional medical intervention beyond routine checks, drug-food interactions, drug-drug interactions, immunosuppressive therapy (objectives, effects, side effects, methods to mitigate side effects), home bathing practices, return to work before transplantation, dietary and nutritional guidelines, daily lifestyle modifications, home care requirements, exercise, and sexual health.