Yoğun Bakım Perspektifinden Kardiyopulmoner Resüsitasyon - Tufan, Aleyna; Özgüven, Merve Zeynep (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kardiyopulmoner resüsitasyon; ani solunum ve dolaşım durması durumunda, hava yolu açıklığını sağlamak ve solunum ile dolaşımı sürdürmek amacıyla yapılan, hızlı karar gerektiren acil farmakolojik ve non-farmakolojik müdahalelerin tümünü tanımlar. Yüksek kalitede KPR'nin amacı, hastanın önceki yaşam kalitesine ve fonksiyonel sağlık durumuna geri dönmesini sağlamaktır. KPR'de başarıyı arttırmak için, sağ kalım zincirindeki her bir halkada belirtilen işlemlerin entegre bir şekilde uygulanması gereklidir. Bu nedenle, her bir müdahalenin doğru ve zamanında yapılması hayati önem taşımaktadır. Başarılı bir resüsitasyon için gerekli hayati basamaklar, “Yaşam Kurtarma Zinciri” kavramı ile özetlenir. Bu zincir, kardiyak arresti erken tanıma ve yardım çağırma, erken KPR, erken defibrilasyon ve resüsitasyon sonrası bakım olmak üzere dört halkadan oluşur. Yaşam kurtarma zinciri, başarılı bir resüsitasyon için gereken kritik adımları tanımlar. KPR'de herhangi bir gecikme, başarılı bir sonuç elde etme şansını önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle, kurtarıcıların önerilen algoritma doğrultusunda hızlıca temel yaşam desteğini uygulamaya başlaması hayati önem taşır. Her hasta için bireysel değerlendirme yapılarak en uygun tedavi ve yönetim planının belirlenmesi önemlidir. Yeni araştırmalar ve teknolojik ilerlemelerle birlikte kardiyak arrest yönetimi sürekli olarak iyileştirilmektedir, bu da hastaların sağkalım şanslarını artırmak için umut verici bir alan oluşturmaktadır. Cardiopulmonary resuscitation; It defines all emergency pharmacological and non-pharmacological interventions that require quick decisions in order to ensure airway patency and maintain breathing and circulation in case of sudden respiratory and circulatory arrest. The goal of high-quality CPR is to allow the patient to return to their previous quality of life and functional health. To increase success in CPR, it is necessary to implement the procedures specified in each link in the survival chain in an integrated manner. Therefore, it is vital that each intervention is carried out correctly and on time. The vital steps required for successful resuscitation are summarized by the concept of “Life Saving Chain”. This chain consists of four rings: early recognition of cardiac arrest and calling for help, early CPR, early defibrillation and post-resuscitation care. The lifesaving chain identifies the critical steps required for successful resuscitation. Any delay in CPR can significantly reduce the chances of a successful outcome. Therefore, it is vital that rescuers quickly begin administering basic life support in line with the recommended algorithm. It is important to determine the most appropriate treatment and management plan by making an individual evaluation for each patient. Cardiac arrest management is constantly being improved with new research and technological advances, creating a promising area to improve patients' chances of survival.