Sıvı ve Elektrolit Dengesi Bozukluklarında Hemşirelik Yaklaşımı - Tabakçıoğlu, Meltem (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Sıvı ve elektrolit dengesi bozuklukları, yoğun bakım ünitelerinde en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır ve bu dengenin sağlanması, hastaların yaşam fonksiyonlarının sürdürülebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Travma, cerrahi işlemler, ilaç tedavileri ve çeşitli hastalıklar, yoğun bakım hastalarında bu dengeyi bozarak kardiyovasküler, renal ve nörolojik sistemler üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Hipovolemi ve hipervolemi gibi sıvı dengesizlikleri, kalp fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek kardiyovasküler sistem üzerinde önemli sonuçlara yol açabilir. Elektrolit dengesizlikleri ise sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin düzeylerindeki değişikliklerle ortaya çıkar ve kas fonksiyonları, kalp ritmi ve genel metabolik süreçleri doğrudan etkileyebilir. Hiponatremi ve hiperkalemi gibi durumlar, yaşamı tehdit eden sonuçlara neden olabilir. Hemşirelerin, sıvı ve elektrolit dengesi yönetiminde multidisipliner bir ekiple koordineli bir şekilde çalışarak hasta takibini yapmaları, tedavi sürecine müdahaleleri ve olası komplikasyonları önlemeleri büyük önem taşır. Hastaların düzenli olarak monitörize edilmesi, sıvı aldığı çıkardığı dengelerinin izlenmesi ve gerekli tedavi düzenlemelerinin yapılması hemşirelik bakımının temel unsurları arasında yer alır​. Bu yaklaşım, yoğun bakım ünitelerinde hastaların iyileşme sürecini hızlandırır, olası komplikasyonların önler ve hastanın yaşam kalitesini artırır​. Fluid and electrolyte imbalances are among the most commonly encountered issues in intensive care units, and maintaining this balance is critical for sustaining patients' vital functions. Trauma, surgical procedures, medication treatments, and various diseases can disrupt this balance in intensive care patients, leading to serious effects on the cardiovascular, renal, and neurological systems.Conditions such as hypovolemia and hypervolemia can negatively impact heart functions and result in significant consequences for the cardiovascular system. Electrolyte imbalances arise from changes in the levels of minerals such as sodium, potassium, calcium, and magnesium, which can directly affect muscle functions, heart rhythm, and overall metabolic processes. Conditions like hyponatremia and hyperkalemia can have life-threatening consequences. It is crucial for nurses to work collaboratively with a multidisciplinary team to monitor patients, intervene in the treatment process, and prevent potential complications regarding the management of fluid and electrolyte balance. Regular monitoring of patients, tracking fluid intake and output, and implementing necessary treatment adjustments are fundamental components of nursing care. This approach accelerates the healing process in intensive care units, prevents potential complications, and enhances the patient's quality of life.