Akut Atriyal Fibrilasyon ve Kardiyoversiyonda Hemşirelik Yaklaşımı - Akdoğan, Kübra (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Atriyal Fibrilasyon (AF), kalp atışının hızlı ve düzensiz olduğu bir kalp aritmi türüdür. Akut AF, hızlı ve düzensiz atriyal aktivitenin 48 saatten kısa sürdüğü durumları ifade eder. Kronik veya kalıcı AF ise semptomatik ilk atakları içerir. Atriyal Fibrilasyon durumda hasta Göğüste çarpıntı, ağrı, senkop, vücut toleransında azalma egzersiz yapmaya bağlı, rahatsızlık hissi, baş dönmesi gibi belirtilerle hastaneye başvurabilir. AF tanısı için öykü alımı, fizik muayene ve EKG çekilmesi gibi yöntemler kullanılır. Hemşireler hastalar ile sürekli bir arada olduğu için AF tanı ve tedavisinde oldukça önemli bir rol oynarlar. Tedavi planı hastanın durumuna göre belirlenir ve uygulanır. Hasta geldiğinde belirtileri değerlendirilir, EKG çekilir ve kardiyoversiyon ve ilaç gibi tedaviler uygulanabilir. Hastaların ilaç uyumunu sağlamak ve tromboemboli komplikasyonları hakkında bilgi vermek de hemşirelerin görevidir. Hemşirelerin eğitim alması ve standartize bir bakım süreci kullanması, hastaların sağlık sonuçlarını iyileştirmede önemlidir. Kalp hastalıkları ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle hemşireler hastanın yaşama uyumunu kolaylaştırarak, hastalığın semptomlarından kaynaklanan rahatsızlıkları ve stresörleri bilip iyi ve kaliteli bir bakım sağlamalıdırlar. Bu durum hemşirenin bütüncül sağlık anlayışı ile bakım vermesi açısından oldukça önemlidir. Atrial Fibrillation (AF) is a type of cardiac arrhythmia in which the heartbeat is rapid and irregular. Acute AF refers to conditions in which rapid and irregular atrial activity lasts less than 48 hours. Chronic or persistent AF includes symptomatic first episodes. In Atrial Fibrillation, the patient may present to the hospital with symptoms such as chest palpitations, pain, syncope, decreased body tolerance due to exercise, discomfort, dizziness. Methods such as history taking, physical examination and ECG are used for the diagnosis of AF. Nurses play a very important role in the diagnosis and treatment of AF as they are in constant contact with patients. The treatment plan is determined and applied according to the patient's condition. When the patient arrives, symptoms are evaluated, ECG is taken and treatments such as cardioversion and medication can be applied. It is also the duty of nurses to ensure patient compliance with medication and to provide information about the complications of thromboembolism. It is important for nurses to receive training and use a standardized care process to improve the health outcomes of patients. Heart diseases are the leading cause of death in our country. For this reason, nurses should facilitate the patient's adaptation to life, know the discomforts and stressors caused by the symptoms of the disease and provide good and quality care. This is very important for nurses to provide care with a holistic health approach.