Protez Kapak Hastalıkları ve Hemşirelik Yaklaşımı - Başaran, Filiz (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Protez kapak hastalıkları, kalp kapakçıklarının işlevini kaybetmesi sonucu yapay kapak kullanılarak yapılan müdahaleleri kapsar. Protez kapaklar mekanik ve biyolojik olarak ikiye ayrılır; mekanik kapaklar uzun ömürlü olmakla birlikte daha fazla pıhtılaşma riski taşırken, biyolojik kapaklar daha az pıhtı riski taşır ancak daha kısa ömürlüdür. Protez kapaklar; pıhtı oluşumu, pannus, paravalvüler kaçak ve infektif endokardit gibi komplikasyonlar doğurabilir. Mekanik kapaklarda en ciddi sorun tromboz olup, bu hastaların ömür boyu antikoagülan tedavi almaları gerekmektedir. Protez kapak trombozunun tedavisinde trombolitik tedavi ve cerrahi müdahale seçenekleri mevcuttur. Ayrıca, kapak hastalıklarında hastaların yaş ve sağlık durumu gibi faktörlere göre uygun kapak seçimi kritik öneme sahiptir. Hemşirelik bakımı ise ameliyat sonrası hastanın solunum, kalp debisi ve enfeksiyon risklerini yönetmek üzerine yoğunlaşır. Hemşireler, hastaların antikoagülan tedaviye uyumunu sağlama, komplikasyonları izleme ve taburculuk sonrası eğitim verme gibi rollere sahiptir. Prosthetic valve diseases involve procedures where malfunctioning heart valves are replaced with artificial valves. These prosthetic valves are categorized into two types; mechanical and biological. Mechanical valves are durable but carry a higher risk of blood clotting, while biological valves have a lower risk but shorter lifespan. Complications such as valve thrombosis, pannus, paravalvular leakage, and infective endocarditis can occur in patients with prosthetic valves. In mechanical valves, thrombosis is the most serious issue, requiring lifelong anticoagulant treatment for the patients. Treatment options for prosthetic valve thrombosis include thrombolytic treatment and surgical intervention. The selection of the appropriate valve is crucial, considering factors such as the patients age and overall health. Postoperative nursing care focuses on managing the patients respiratory function, cardiac output and infection risks. Nurses play a key role in ensuring patient adherence to anticoagulant treatment, monitoring for complications and providing education on care after discharge.