Geçici ve Kalıcı Pacemaker Olan Hastalarda Hemşirelik Yaklaşımı - Kabakulak, Kübra (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Pacemaker, kalp ritim bozukluklarını düzenlemek amacıyla kullanılan elektronik bir cihazdır. Bu cihaz, kalbin elektriksel aktivitesini kontrol ederek, düzensiz veya yavaş kalp atışlarını düzeltir ve normal ritmi sağlar. Geçici ve kalıcı olmak üzere iki tür pacemaker bulunur. Geçici pacemakerlar, genellikle acil durumlarda kullanılır ve hemşirelik bakımında cihazın elektrotlarının doğru yerleştirilmesi, performansının düzenli olarak kontrol edilmesi, enfeksiyon ve ağrı yönetimi gibi faktörler ön plandadır. Ayrıca, cihazın ayarlarının izlenmesi ve acil durum prosedürlerinin bilinmesi de önemlidir. Kalıcı pacemaker, uzun vadeli kullanım için tasarlanmış olup, genellikle sinüs sendromu, kalp yetmezliği gibi durumlarda tercih edilir. Kalıcı pacemaker takılması işleminde hemşirenin rolü kritik öneme sahiptir. İşlem öncesinde, hemşire hastanın tıbbi geçmişini değerlendirir, ilaçları ve laboratuvar sonuçlarını gözden geçirir, prosedürü açıklar ve hastayı psikolojik olarak hazırlar. Ayrıca, açlık süresini yönetir ve antibiyotik profilaksisi uygular. İşlem sonrası dönemde hemşire, hastayı dikkatle izler; kanama ve hematom kontrolü yapar, ağrıyı yönetir ve yaşam bulgularını düzenli olarak kontrol eder. EKG çeker, mobilizasyondan sonra akciğer grafisi çektirir ve pansumanı yeniler. Taburculukta, hemşire hastaya ilaç kullanımı, pansuman, hareket kısıtlamaları ve yaşam tarzı değişiklikleri hakkında bilgi verir. Cilt bakımına, banyo kısıtlamalarına ve cihazın korunmasına özen gösterir. Bu etkili bakım, hastanın güvenliğini ve tedaviye uyumunu artırır, memnuniyeti olumlu yönde etkiler. A pacemaker is an electronic device used to regulate heart rhythm disorders. It controls the heart's electrical activity, correcting irregular or slow heartbeats and restoring a normal rhythm. There are two types of pace makers: temporary and permanent. Temporary pacemakers are generally used in emergency situations, and nursing care focuses on ensuring correct electrode placement, regular performance checks, and managing infection and pain. Additionally, monitoring the device's settings and knowing emergency procedures are crucial. Permanent pacemakers are designed for long-term use and are typically chosen for conditions such as sinus syndrome or heart failure. The role of the nurse in the implantation of a permanent pacemaker is critical. Prior to the procedure, the nurse assesses the patient's medical history, reviews medications and laboratory results, explains the procedure, and prepares the patient psychologically. The nurse also manages fasting requirements and applies antibiotic prophylaxis. Post-procedure, the nurse closely monitors the patient, checking for bleeding and hematomas, managing pain, and regularly assessing vital signs. An EKG is performed, and after mobilization, a chest X-ray is taken and dressings are updated. During discharge, the nurse provides information on medication use, dressing care, movement restrictions, and lifestyle changes. Emphasis is placed on skin care, bathing restrictions, and device protection. This effective care enhances patient safety and treatment adherence, positively impacting patient satisfaction.