Taşiaritmi Hastalarında Hemşirelik Yaklaşımı - Yıldırımlı Al, Zöhre (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kalp atım hızının 100 atım /dakikanın üzerinde olması taşiaritmi olarak ifade edilir. Taşiaritmiler semptomsuz ilerleyebileceği gibi ölümcül ritimlere dönüşebilir ve ani kardiyak ölümlere neden olabilir. Tedavinin en önemli basamağı hastanın stabil ya da anstabil olduğunun belirlenmesidir. Acil müdahale ve tedavi yaklaşımı hastanın klinik durumu ve taşiaritminin dar veya geniş QRS’li ya da düzenli / düzensiz oluşuna göre belirlenir. Taşiaritminin sonlandırılması ve tedavi yöntemlerinin tamamında aktif rol alan hemşireler, taşiaritmi hastalarının hemşirelik bakım sürecini planlayabilmek için ölümcül ritimlere dönüşebilen taşiaritmileri ve risklerini bilmeli, hayati tehlike yaratabilen durumlara karşı hazırlıklı olmalı ve gerekli müdahaleleri yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmalıdır. EKG monitörizasyonu ve takibi, hemodinamik parametreleri izleyebilme, ölümcül ritimleri tanıyabilme, acil müdahale ve kardiyopulmoner resüsitasyon esnasında kullanılan ilaçları bilme ve uygulama ve defibrilasyon yapma görev ve sorumluluğu da 2010 yılında yayımlanan Hemşirelik yönetmeliğinde hemşirenin görev, yetki ve sorumlulukları arasına girmiştir. Hemşireler ileri yaşam destek protokollerini bilmek ve uygulamakla yükümlüdür. A heart rate exceeding 100 beats per minute is referred to as tachyarrhythmia. Tachyarrhythmias can be asymptomatic but may also progress to life-threatening rhythms, potentially leading to sudden cardiac death. The most critical step in treatment is determining whether the patient is stable or unstable. Emergency interventions and treatment approaches depend on the patient’s clinical condition and whether the tachyarrhythmia presents with a narrow or wide QRS complex, or if it is regular or irregular. Nurses play an active role in the termination and treatment of tachyarrhythmias. To effectively plan nursing care for these patients, nurses must be knowledgeable about tachyarrhythmias that can evolve into fatal rhythms and the associated risks. They must be prepared for life-threatening situations and possess the skills necessary for appropriate interventions. Responsibilities such as ECG monitoring, tracking hemodynamic parameters, recognizing lethal rhythms, knowing and administering medications during emergency situations and cardiopulmonary resuscitation, and performing defibrillation were added to the scope of nursing duties, powers, and responsibilities in the 2010 Nursing Regulation. Nurses are also required to be proficient in and apply advanced life support protocols.