Kalıcı Ventrikül Destek Cihazı Takılan Hastalarda Hemşirelik Yaklaşımı - Çınar, İsmet (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kalıcı Ventriküler Destek Cihazı (VDC) ileri evre kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ve hastaların yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olan bir cihazdır. INTERMACS sınıflamasına göre, VDC tedavisi gerektiren hastaların profilleri belirlenir. VDC kullanımında en sık görülen komplikasyonlar arasında kanama, sıvı-elektrolit dengesizlikleri, enfeksiyonlar, basınç yaralanmaları ve yoğun bakım psikozu bulunmaktadır. Hemşirelik bakımında bu komplikasyonların yönetimi ve önlenmesi hayati önem taşır. Özellikle kanama yönetiminde, hastanın vital bulguları, drenaj ve anormal kanamalar düzenli olarak izlenmeli ve ilgili tedaviler hekimle iş birliği içinde uygulanmalıdır. Enfeksiyonları önlemek için aseptik tekniklere uyulmalı ve cihaz bağlantıları düzenli kontrol edilmelidir. Mobilizasyon ve uygun beslenme ise hasta bakımında diğer önemli faktörlerdir. Etkili bir hemşirelik bakımı, bu komplikasyonları en aza indirerek hastaların yaşam kalitesini artırabilir. A Permanent Ventricular Assist Device (VAD) is used in the treatment of advanced heart failure and helps improve the quality of life for patients. According to the INTERMACS classification, patient profiles requiring VAD treatment are determined. The most common complications associated with VAD use include bleeding, fluid-electrolyte imbalances, infections, pressure injuries, and ICU psychosis. Nursing care plays a vital role in managing and preventing these complications. For effective bleeding management, vital signs, drainage, and abnormal bleeding should be monitored regularly, and appropriate interventions should be carried out in collaboration with the physician. To prevent infections, aseptic techniques must be adhered to, and the device connections should be checked regularly. Mobilization and proper nutrition are also critical factors in patient care. Effective nursing care can minimize these complications and enhance patients' quality of life.