İntraaortik Balon Pompası (IABP) ve Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyon (ECMO) Tedavisi ve Hemşirelik Bakımı - Tay, Rojzerin (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Yoğun bakım üniteleri yaşam destek cihazlarının sıklıkla kullanıldığı birimlerdir. İntraaortik Balon Pompası (IABP) ve Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO) kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere tüm yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla tercih edilen yaşam destek cihazları arasında yer almaktadır. Bu cihazlar deneyimli hekimler tarafından uygulaması gerçekleştirilen, düzenli takip ve hemodinamik parametrelerin sık takibi ile olumlu sonuçlar elde edilmesi amaçlanan yöntemlerdir. Hastaya takılışının birçok endikasyonu bulunsa da başarılı sonuçların elde edilmesinde yoğun bakım hemşireleri hep öncü roller üstlenmektedir. Hastanın kesintisiz takibinin sürdürülmesi, değişimlerin hızla fark edilmesi, cihazların izlemi, hastanın bir bütün olarak değerlendirilerek buna uygun hemşirelik bakımının planlanması yoğun bakım hemşirelerinin sürdürdüğü bakım hizmetleri arasında yer almaktadır. Ntelikli bir hemşirelik hizmeti sunulabilmesi için hemşireler her dönem kendini geliştirmeli, literatür takibi ile değişen ve gelişen hemşirelik uygulamalarını sürdürmeli, bakım ve tedavilerini aldığı kesintisiz eğitimler ile planlamalıdır. Intensive care units are units where life support devices are frequently used. The Intra-Aortic Balloon Pump (IABP) and Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) are among the life support devices commonly preferred, especially in cardiovascular surgery intensive care units and all intensive care units. These devices are applied by experienced physicians and aim to achieve positive results through regular follow-up and frequent monitoring of hemodynamic parameters. Although there are many indications for their application to patients, intensive care nurses always play leading roles in achieving successful outcomes. The continuous monitoring of the patient, rapid detection of changes, supervision of devices, and holistic assessment of the patient to plan appropriate nursing care are among the care services provided by intensive care nurses. In order to provide a qualified nursing service, nurses must continuously develop themselves, follow the literature, and maintain nursing practices that evolve with new developments. They must also plan their care and treatments based on continuous education.