Kalp Yetersizliği ve Hemşirelik Bakımı - Arslaner, Huriye (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kalp yetersizliği, mortalite ve morbidite oranı yüksek olan fonksiyonel veya yapısal bozukluk nedeniyle ventrikül dolumu ya da kan pompalanmasının bozulduğu, bunun sonucunda çabuk yorulma, nefes darlığı ve egzersiz intoleransının ortaya çıktığı klinik sendromdur. Kalp yetersizliğinde tedavinin amacı sol ventrikülün iş yükünü azaltarak kardiyak debiyi arttırmaktır. Kalp yetersizliği tanı aşamasından başlayan uzun bir bakım süreci gerektirmektedir. Hastalar bu süreçten fiziksel, psikolojik, sosyal, ekonomik ve manevi olarak olumsuz etkilemektedir. Kalp yetersizliği hastalarında semptomların şiddetlenmesiyle fiziksel sağlıkta bozulmalar ve tekrarlı hastane yatışları görülmektedir. Multidisipliner bir yaklaşım ile yönetilmesi gereken kalp yetersizliğinde hemşireler multidisipliner ekip içinde önemli bir konumda yer almakta, ekip içi iletişimi ve koordinasyonu sağlamaktadır. Hemşirelik bakımı kalp yetersizliğinde hasta sonuçları üzerinde kritik bir etkiye sahip olup, hemşirelik bakımının temel amaçları; yorgunluk, dispne ve periferik ödemi azaltmak, aktivite toleransını arttırmak, belirti ve bulgularını erken saptamak, farmakolojik tedavinin etkilerini izlemek, komplikasyonları önlemek, hastanın/ailenin eğitim gereksinimlerini belirleyerek bunları karşılanmaktır. Bütüncül yaklaşımla sunulan hemşirelik bakımı yaşam kalitesini ve sağ kalım oranlarını artırmakta, hastane yatışlarını azaltmaktır. Heart failure is a clinical syndrome with a high mortality and morbidity rate in which ventricular filling or blood pumping is impaired due to functional or structural impairment, resulting in rapid fatigue, shortness of breath and exercise intolerance. The aim of treatment in heart failure is to increase cardiac output by reducing the workload of the left ventricle. Heart failure requires a long care process starting from the diagnosis stage. Patients are negatively affected physically, psychologically, socially, economically and spiritually. In patients with heart failure, deterioration in physical health and repeated hospitalizations are observed with exacerbation of symptoms. In heart failure, which should be managed with a multidisciplinary approach, nurses are in an important position within the multidisciplinary team and provide communication and coordination within the team. Nursing care has a critical impact on patient outcomes in heart failure, and the main goals of nursing care are to reduce fatigue, dyspnea and peripheral edema, increase activity tolerance, detect signs and symptoms early, monitor the effects of pharmacologic treatment, prevent complications, and identify and meet the educational needs of the patient/family. Nursing care provided with a holistic approach increases quality of life and survival rates and reduces hospitalizations.