Ekstübasyon ve Sedasyon Süreci - Ertem, Emin (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Günümüz tıp dünyasında, lokal anestezi veya spinal/epidural anestezi altında yapılan girişimler giderek artmış olmakla birlikte, büyük girişimler ve ameliyatların çoğu entübasyon sonrası genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon sonrası dönemde; gerek hastane yatışı ve sağlık maliyetinde, gerek tıbbi sağ kalımda en önemli etkenlerden biri erken ve başarılı ekstübasyondur. Genel anestezi altında yapılan perkütan veya cerrahi girişim sonrası yoğun bakım birimine alınan hastada, spontan solunumun olması ve hemodinaminin stabil seyretmesi ile mümkün olan en erken sürede ekstübasyon planlanmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Mekanik ventilasyon süresinin kısaltılması yoğun bakım hastasında gerek mortaliteyi gerek hastanede yatış süresini gerekse yoğun bakımda yatış süresini ve maliyeti azaltan en önemli yaklaşımlardan biridir. Sedasyon süreci kişinin cerrahi işlem veya tıbbi müdahaleyi bilinçli ve ağrısız olarak geçirebilmesini sağlayan tıbbi yöntemlerden biridir. Bu yöntem hastanın stres seviyesini düşürmekte ve rahatlamasını sağlamaktadır. Yoğun bakımlarda tedavi gören hastalarda da sıklıkla kullanılan sedasyon süreci, yoğun bakım gibi potansiyel stres faktörleriyle dolu olan ortamlarda hastanın konforunu sağlayarak daha az ağrı, gerginlik ve stres yaşamasının en aza indirilmesini amaçlamaktadır. Hemşire, sedasyon ve ekstübasyon sürecinin hazırlık aşaması, sürecin izlenmesi ve sürecin tamamlanması olarak tüm aşamalarda bilgi verme, eğitim, uygulama, izleme, gözlem ve hemşirelik bakımı olarak aktif bir şekilde rol almaktadır. In today's medical world, although the number of interventions performed under local anesthesia or spinal/epidural anesthesia has increased, most of the major interventions and surgeries are performed under general anesthesia after intubation. In the post-operative period; Early and successful extubation is one of the most important factors in both hospitalization and health costs and medical survival. Extubation should be planned and implemented as early as possible with spontaneous breathing and stable hemodynamics in the patient who is admitted to the intensive care unit after percutaneous or surgical intervention performed under general anesthesia. Shortening the duration of mechanical ventilation is one of the most important approaches that reduces mortality, length of hospital stay, length of stay in intensive care unit and cost in intensive care patients. The sedation process is one of the medical methods that allows the person to undergo the surgical procedure or medical intervention consciously and painlessly. This method reduces the stress level of the patient and allows patient to relax. The sedation process, which is frequently used in patients treated in intensive care units, aims to minimize the experience of less pain, tension and stress by providing the comfort of the patient in environments full of potential stress factors such as intensive care. The nurse takes an active role in informing, training, application, monitoring, observation and nursing care at all stages of the sedation and extubation process, as the preparation phase of the sedation and extubation process, monitoring the process and completing the process.