Pediatrik Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde Hemşirelik - Eltuğral Fidan, Halime; Aldemir, Gülcan (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Konjenital kalp anomalileri, her 1000 canlı doğumda %8-9 oranındadır (1). Bu hastaların yarısından fazlası bir veya birkaç cerrahi operasyon geçirmektedir. Bu kritik süreç yenidoğan döneminde gerçekleşeceği gibi takip ile ileri yaşlara da ertelenmektedir. KKH tanılı yenidoğan ve çocuklarda takip ile ileriki yaşlarda yoğun bakım ihtiyacı olan veya cerrahi onarım sonrası YBÜ’ sinde takip edilen hastaların bakımı kritik bir süreçtir. Bu süreçte yoğun bakımda hastanın bakımında aktif rol alan hemşirelerin yenidoğan ve çocukluk dönemine ait tüm gelişimsel süreçler ile konjenital kalp hastalıklarının özelliklerine hakim, üçüncü düzey yoğun bakım şartlarında çalışabilecek yeterlilikte olmalıdır. Hastanemiz, mortalite ve morbidite oranı yüksek yaşam ile bağdaşmayan birçok tanılı hastaya bakım vermiş sayılı merkezlerdendir. Etkin bir ekip çalışması gerektiren bu tür yoğun bakımlarda hizmet veren hemşirelerin alanında uzmanlaşmış olması önemlidir. Bu alanlarda deneyimli hemşire yetiştirilmesi ve hemşireliğin branş bazında desteklenmesi önem arz etmektedir. Congenital heart anomalies are 8-9% for every 1000 live births (1). More than half of these patients undergo one or more surgical operations. This critical process can take place in the neonatal period, as well as being postponed to later ages with follow-up. It is a care in which follow-up is supported with critical care in newborns and children diagnosed with coronary hearth disease (CHD), intensive care expenses in later ages or in the intensive care unit (ICU) after surgical repair. All the auhorised persons who take an active role in continuing in intensive care during this process should be competent in all developmental characteristics of newborn and childhood distributions and the characteristics of congenital heart diseases, and should be able to work in third-level intensive care conditions. Our hospital is one of the few centers that has provided care to many patients with diagnoses that are incompatible with life and have high mortality and morbidity rates. It is important for nurses who provide services in such intensive care units, which require effective teamwork, to be specialized in their fields. It is important to train experienced nurses in these areas and to support nursing on a branch basis.