Multidisipliner Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde Hemşirelik - Kavak, Şule Nur (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Bu belge, kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde hemşirelik hizmetleri, multidisipliner ekip çalışması ve ünitede uygulanan bakım ve tedavi süreçlerini ele almaktadır. Türkiye'deki ölüm nedenlerinin başında gelen kardiyovasküler hastalıklar, cerrahi müdahalelerle tedavi edilirken, ameliyat sonrası bakımın multidisipliner bir ekip tarafından yapılmasının önemi vurgulanmaktadır. Bu yoğun bakım ünitesinde kalp transplantasyonu, bypass cerrahisi ve ECMO desteği gibi birçok ileri düzey cerrahi işlem yapılmakta ve hasta takibi 24 saat kesintisiz olarak sağlanmaktadır. Hemşireler, hastaların bireysel ihtiyaçlarına göre özel bakım planları uygularken, sürekli eğitimlerle yetkinliklerini geliştirmektedirler. Ayrıca, hemşire-hasta ilişkisi ve iletişim becerilerinin hasta bakımındaki önemi de ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Belge, hemşirelik hizmetlerinin gelişen teknolojilerle uyum içinde yürütülmesinin hasta iyileşmesinde büyük rol oynadığını vurgulamakta ve eğitimlerin sürekli olması gerektiğini önermektedir. This document addresses nursing services in the cardiovascular surgery intensive care unit, multidisciplinary teamwork, and the care and treatment processes applied in the unit. Cardiovascular diseases, which are the leading cause of death in Turkey, are treated with surgical interventions, and the importance of postoperative care by a multidisciplinary team is emphasized. In this intensive care unit, advanced surgical procedures such as heart transplantation, bypass surgery, and ECMO support are performed, with continuous 24-hour patient monitoring. Nurses implement individualized care plans according to the specific needs of patients and enhance their competencies through ongoing training. Additionally, the importance of nurse-patient relationships and communication skills in patient care is thoroughly examined. The document highlights that nursing services, conducted in harmony with developing technologies, play a significant role in patient recovery and suggests that education should be continuous.