Ağır Metallerin Kemik Dokusu Üzerinde Klinik ve Biyokimyasal Etkileri - Altıkat, Said (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Bu makale, çevresel faktörler ve sanayileşme sonucunda toprak, su ve havada biriken ağır metallerin kemik dokusu üzerindeki etkilerini inceliyor. Kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik gibi toksik metallerin kemiklerde birikip yapısal ve fonksiyonel bozukluklara neden olduğu belirtiliyor. Bu metaller, kemik mineralizasyonunu bozarak, osteoporoz, osteomalazi gibi kemik hastalıklarına yol açmakta, kemik yapım (osteoblast) ve yıkım (osteoklast) hücrelerinin işleyişini olumsuz etkileyerek kemik dokusunun dengesini bozmaktadır.Makale, ağır metallerin özellikle sanayi devrimi sonrası artan çevresel kirlenme ile birlikte daha fazla yaygınlaştığını ve bu durumun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor. Kemiklerde biriken bu metallerin, kalsiyum ve fosfor gibi önemli minerallerin yerini alarak kemik dayanıklılığını azalttığı, kemik deformasyonlarına ve zayıflamış kemik yapısına yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca, kemik dokusunda meydana gelen bu bozulmaların uzun vadeli etkileri arasında ciddi kemik hastalıkları ve patolojik durumlar yer almaktadır. Çalışma, ağır metal kirliliğinin küresel bir sağlık sorunu olarak ele alınması gerektiğini vurgulamakta ve bu metallerin canlı organizmalar üzerindeki geniş kapsamlı etkilerini incelemektedir. This article examines the effects of heavy metals accumulated in soil, water and air as a result of environmental factors and industrialisation on bone tissue. It is stated that toxic metals such as lead, mercury, cadmium and arsenic accumulate in bones and cause structural and functional disorders. These metals cause bone diseases such as osteoporosis and osteomalacia by disrupting bone mineralisation, and disrupt the balance of bone tissue by negatively affecting the functioning of bone building (osteoblast) and destruction (osteoclast) cells.The article emphasises that heavy metals have become more widespread with increasing environmental pollution, especially after the industrial revolution, and the negative effects of this situation on human health. These metals accumulated in bones have been found to reduce bone strength by replacing important minerals such as calcium and phosphorus, leading to bone deformations and weakened bone structure. In addition, the long-term effects of these deteriorations in bone tissue include serious bone diseases and pathological conditions. The study emphasises that heavy metal pollution should be addressed as a global health problem and examines the wide-ranging effects of these metals on living organisms.