Bir Kas-İskelet Sistemi Patolojisi: “Kırılganlık (Frailty) Sendromu” - Altıkat, Said (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Kırılganlık Sendromu (KS), genellikle yaşlı bireylerde iki veya daha fazla fizyolojik sistemde biriken kayıplar sonucunda, vücudun fiziksel, biyolojik ve psikojenik travmalara karşı direnç kaybetmesi ile ortaya çıkan bir biyolojik sendromdur. Bu sendrom, özellikle kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile ilişkilidir ve yaşlılarda yaygın bir sorundur. KS; kuvvet kaybı, yavaş yürüme, bitkinlik ve düşük fiziksel aktivite gibi belirtilerle karakterize olup, bireyleri savunmasız hale getirir. Tanı ve Yaygınlık: KS tanısı klinik belirtilere dayanmakla birlikte, çeşitli tanı kriterleri ve kırılganlık ölçüm endeksleri kullanılarak teşhis edilir. Bu sendromun yaygınlığı yaşa bağlı olarak artar. Özellikle romatizmal hastalıklar, osteoartrit (OA) ve romatoid artrit (RA) gibi rahatsızlıklar KS ile yakın ilişkilidir. Bu hastalıklarda fiziksel işlevsizlik ve sarkopeni gibi sorunlar kırılganlığın ilerlemesine yol açar. KS’nin Biyolojik Temelleri ve İlişkili Rahatsızlıklar: Kronik enflamasyon, düşük kas kütlesi ve güçsüzlük gibi belirtiler KS’nin biyolojik temelini oluşturur. Sarkopeni (kas kaybı) ve osteoporoz (kemik erimesi), KS’nin önemli bileşenlerindendir. Romatoid artrit, osteoartrit ve sistemik lupus eritematoz gibi otoimmün hastalıklar da KS ile ilişkilidir ve bu hastalıklar kırılganlığın yayılmasına katkı sağlar. Bu makale, yaşlanmaya bağlı kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile kırılganlık sendromu arasındaki ilişkiyi klinik ve biyokimyasal yönleriyle detaylandırmakta ve tedavi yaklaşımlarını ele almaktadır. Frailty Syndrome (FS) is a biological condition that typically arises in elderly individuals due to accumulated losses in two or more physiological systems, leading to decreased resistance to physical, biological, and psychogenic stressors. It is especially associated with musculoskeletal disorders and is a widespread issue among older adults. FS is characterized by symptoms such as muscle weakness, slow walking speed, fatigue, and low physical activity, making individuals more vulnerable. Diagnosis and Prevalence: The diagnosis of FS is based on clinical symptoms, though various diagnostic criteria and frailty measurement indexes are used to assess it. The prevalence of frailty increases with age. Frailty is closely linked to rheumatic diseases such as osteoarthritis (OA) and rheumatoid arthritis (RA), where physical dysfunction and sarcopenia (muscle loss) contribute to the progression of frailty. Biological Foundations and Related Disorders: Chronic inflammation, low muscle mass, and weakness are key biological factors underlying FS. Sarcopenia and osteoporosis (bone loss) are major components of frailty. Autoimmune diseases such as rheumatoid arthritis, osteoarthritis, and systemic lupus erythematosus are associated with FS and contribute to its widespread occurrence.The article details the relationship between age-related musculoskeletal disorders and frailty syndrome from clinical and biochemical perspectives, while also addressing treatment approaches.