Metastatik Kemik Ağrısının Palyasyonunda Nükleer Tıbbın Rolü - Uslu Biner, İnci (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Kemik metastazına bağlı dirençli kemik ağrısı multidisipliner yaklaşımlarla yönetilen zorlu bir konudur Ağrılı kemik metastazlarının tedavisinde radyonüklitlerin kullanımı, ağrıya neden olan metastatik odakların hedeflenmesi ve radyofarmasötiklerin sistemik yolla iletilmesi prensibine dayanmaktadır. Nükleer tıpta radyonüklitlerle ağrının hafifletilmesi, osteoblastik metastazları hedef aldığından en sık osteoblastik metastaz yapma potansiyeli olan prostat ve meme kanserli hastalarda kullanılmaktadır. Kemik metastazını hedeflemek için kullanılan radyofarmasötikler arasında beta yayan rasyonüklidler olan 32P, 89Sr, 153Sm, 153Sm- EDTMP, 186Re-HEDP ve 188Re-HEDP, 177Lu-EDTMP ve ayrıca alfa yayan bir radyofarmasötik olan 223 RaCl2 yer alır. Beta yayıcılar, metastatik hastalıkta kemik ağrısının hafifletilmesi için uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. 223RaCl2’nin kullanımı ise şu anda visseral metastazı olmayan semptomatik kastrasyon dirençli prostat kanserli hastalarla sınırlıdır 223RaCl2 ağrıyı gidermek için kullanılan ve sağkalımı iyileştirdiği gösterilen tek radyofarmasötiktir. 223Ra dışındaki tüm radyonüklitlerin uzaklaştırılmasının ana yolu renal atılımdır; 223Ra ise gastrointestinal atılım yoluyla elimine edilir. Beta yayan radyofarmasötiklerin en önemli yan etkisi hematolojik toksisitedir. bazı ajanlara spesifik olarak kusma, mide bulantısı ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar izlenebilen diğer hematolojik olmayan yan etkilerdendir. Myelosupresyon, hamilelik ve emzirme mutlak kontrendikasyonlardır. Spinal kord basısı ve patolojik fraktürü olan hastalarda öncelikli tedavi olarak düşünülmemelidir. Resistant bone pain due to bone metastasis is a challenging issue managed with multidisciplinary approaches. The use of radionuclides in the treatment of painful bone metastases is based on the principle of targeting the metastatic foci that cause pain and delivering radiopharmaceuticals systemically. In nuclear medicine, pain relief with radionuclides is used most frequently in prostate and breast cancer patients with the potential for osteoblastic metastases, as it targets osteoblastic metastases. Radiopharmaceuticals used to target bone metastasis include 32P, 89Sr, 153Sm, 153Sm-EDTMP, 186Re-HEDP and 188Re- HEDP, 177Lu-EDTMP, which are beta-emitting ratioclides, as well as 223 RaCl2, an alpha- emitting radiopharmaceutical. . 223RaCl2 is the only radiopharmaceutical used to relieve pain and has been shown to improve survival , The use of 223RaCl2 is currently limited to patients with symptomatic castration-resistant prostate cancer without visceral metastases. The main means of removal of all radionuclides except 223Ra is renal excretion; 223Ra is eliminated through gastrointestinal excretion. The most important side effect of beta-emitting radiopharmaceuticals is hematological toxicity. Gastrointestinal symptoms such as vomiting, nausea and diarrhea, specific to some agents, are other non-hematological side effects that can be observed. Myelosuppression, pregnancy and breastfeeding are absolute contraindications It should not be considered as a priority treatment in patients with spinal cord compression and pathological fracture.