Skolyoz Sürecinde Egzersiz - Yılmaz, Büşra; Ünveren, Alparslan (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Amaç: Skolyoz; omurganın dikey normal düzleminden lateral bir sapma eğrisi göstererek oluşan şekil bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Omurga düzlemindeki bu eğrilik aynı zamanda omurganın rotasyonu ile gerçekleşmekte ve omurganın koronal, frontal ve sagital düzlemlerinde oluşum gösteren üç boyutlu bir deformasyon sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Konservatif olmayan tedavilerde omurga deformasyonunu düzeltebilmek adına ameliyat gerekmektedir ve risk içermektedir. Fizyoterapi gibi konservatif tedavilerde skolyoza özgü egzersizler, Uluslararası Skolyoz Ortopedik Tedavi ve Rehabilitasyon Derneği tarafından kabul gören yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Skolyoza uygun hazırlanan özel fizyoterapi egzersizleri, odağın skolyoz olduğu eğitimler yanında gözlem ve gözetimin önemi, psikolojik anlamda kişiye verilen destek, korse kullanımı ve cerrahi müdahaleler gibi birçok barındırmaktadır. Skolyoz tedavisinde kullanılan egzersiz yöntemi ve kalıplar nelerdir ve hangi aşamada devreye girmelidir? Bu bölümde bu sorulara cevap aramayı hedeflemekteyiz. Yöntem: Bölümde kullanılan tüm veriler Web of Science, Google Akademik ve Pubmed veri tabanlarında ‘’Skolyoz’’, ‘’Egzersiz’’ anahtar kelimeleri taratılarak elde edilmiştir. Sonuç: Skolyoz tedavisinin egzersiz reçetelendirilmesi, postür farkındalığı oluşturabilmek, doğru bir duruş ve düzgün bir yürüyüş paterni oluşturabilmek, asimetrik anlamda omurgaya zarar verebilecek yüklenmelerin önüne geçebilmek, doğru solunum fonksiyon özeliklerini kazandırabilmek gibi farkındalıklar değerlendirilerek planlanmalıdır. Purpose: Scoliosis is defined as a deformity that occurs by showing a lateral deviation curve from the vertical normal plane of the spine. This curvature in the spinal plane also occurs with the rotation of the spine and is a three-dimensional deformation that occurs in the coronal, frontal and sagittal planes of the spine. In non-conservative treatments, surgery is required to correct spinal deformation and it carries risks. In conservative treatments such as physiotherapy, scoliosis-specific exercises are accepted as methods by the International Scoliosis Orthopedic Treatment and Rehabilitation Association. Special physiotherapy exercises prepared for scoliosis include many things such as the importance of observation and supervision, psychological support given to the person, use of corsets and surgical interventions, as well as trainings focusing on scoliosis. What are the exercise methods and patterns used in scoliosis treatment and at what stage should they be put into effect? ​​In this section, we aim to find answers to these questions. Method: All data used in the section were obtained by searching the keywords ‘’Scoliosis’’, ‘’Exercise’’ in the Web of Science, Google Scholar and Pubmed databases. Conclusion: Exercise prescription for scoliosis treatment should be planned by evaluating awareness such as creating posture awareness, creating a correct posture and a proper walking pattern, preventing asymmetrical loads that may damage the spine, and providing correct respiratory function characteristics.