Afetlerde Kadın, Liderlik ve Ebelik - Timur, Sena Nur (Ebelikte Liderlik, 2024)
Dünya Sağlık Örgütü afeti, insanların yaşamını maddi ve manevi riske atan; toplumların fiziksel, psikolojik ve ekonomik olarak zarar gördüğü dışarıdan yardım gereksinimi oluşturacak büyüklükte aniden meydana gelen her türlü olay olarak tanımlamıştır. Türkiye afet riski yönünden yüksek riskli bölgeler arasında yer almaktadır. Literatürde, büyük doğal afetlerde ölüm oranlarının cinsiyete göre değişkenlik gösterdiği belirtilmektedir. Kadınlar, çocuklar, gebeler ve lohusalar savunmasız grupta yer almaktadır. Ülkemizde çalıştığı bölgede çoğunlukla tek sağlık profesyoneli olan ebeler afetlerde savunmasız bireylere koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerin uygulanmasında ön sıralarda yer almaktadırlar. Bu gibi olağanüstü durumlarda ebeler sadece bakım verici rolünü değil liderlik yönlerini de kullanmalıdır. Bu bölümde afet kavramına, afetlerde kadınların yaşadığı sorunlara, afet ebeliği kavramına ve afetlerde lider yönetici modeli ile ebelik mesleğinin entegrasyonuna yer verilmiştir.