Ebeliğe Yön Vermiş Liderler - Akpınar, Gamze (Ebelikte Liderlik, 2024)
Ebelik mesleği, insanlığın var oluşuyla başlamıştır. Bu nedenle, dünyanın en eski mesleklerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Tarihin ilk zamanlarından bu yana gebe ve lohusalara yardım eden kişi, kadın veya yardımcı olarak ifade edilen ebelik mesleğinin kökleri hakkında yazılı belge bulunmamaktadır. Ancak, resimler, aletler ve kemik kalıntıları bizlere bazı bilgilerin elde edilebilmesini mümkün kılmıştır. Başlangıçta geleneksel tıp üzerine konumlanan ebelik mesleği, tıp ile ilgili gelişmelerle birlikte gelişim göstermiş ve tarihin ebe liderleri sayesinde günümüzde bilim ile sanatı birleştiren, bilimsel ve etik değerler üzerine temellenmiş profesyonel bir disiplin olmuştur. Bir mesleğin en eski tarihlerden günümüze dek gelişimini bilmek için mesleğin liderlerini, öncülerini tanımak çok önemlidir. Bu bölümde ebelik mesleğinin gelişimine katkıda bulunmuş ve alana yön vermiş liderlerden bahsedilmiştir.