Liderlikte İletişim - Gür, Elif Yağmur; Ceylan, Gamze (Ebelikte Liderlik, 2024)
Örgütsel bakış açısıyla iletişim, bir örgütün çeşitli bölümleri ve çalışanları arasındaki duygu, düşünce ve her türlü bilginin diğer bir ifadeyle mesajın çeşitli kanallar aracılığıyla paylaşılması sürecidir. Liderlikte koordinasyon ve iş birliği iletişimle sağlanır. Liderlikte iletişim becerileri, liderin etkisini artırmasına ve takımın performansını geliştirmesine yardımcı olur. Böylece işi başarma süreci kolaylaşır, etkililik ve verimlilik artar. Örgütlerde sürekli değişen ve gelişen çevrede yeni ilişkiler kurmak için mevcut yapıda yetersiz ve uyumsuzlukları lider çözümleyecektir. Başarılı liderler, iletişim yoluyla hem bireyler hem de gruplar üzerinde olumlu bir etki yaratır ve organizasyonel hedeflere daha etkili bir şekilde ulaşabilirler. Sağlık örgütünde kaliteli sağlık hizmetlerinin sunumu, sağlık kurumlarının değişimi ve gelişimi için liderlerin etkili iletişim becerisine sahip olması ve olası çözüm isteyen süreçlerde fikir ayrılıklarını uygun stratejilerle yönetmesi gerekir. Sağlık örgütünün en önemli ögelerinden olan ebeler liderlik ve iletişim becerilerini geliştirerek bu bilgileri, sağlık hizmetleri yönetimi alanında uygulamalı çözümler geliştirmede kullanabilir. Bu bölümde iletişim kavramı, sağlıkta iletişim konularına yer verilmiştir.