Liderlik ve Yöneticilik - Odabaşı Aktaş, Elif; Özkan, Hava (Ebelikte Liderlik, 2024)
Liderlik ve yöneticilik sıklıkla karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan iki kavram olmuştur. Liderlik, yönetimin altında bir kavram olarak görülse de bir grubu ya da grupları ortak hedefler doğrultusunda birleştirme ya da bir yönde diğerlerini etkileme yeteneğidir. Gruplar arasında bu etkiyi yaratan kişi ise liderdir. Yönetim ise kaynakların etkili bir biçimde planlaması, örgütlenmesi, koordine edilmesi, denetlenmesi yoluyla organizasyonun amaçlarına erişmektir. Yönetici ise bu işlemlerin gerçekleşmesinde ki yetkili kişidir. Liderlik ve yöneticilik çoğu kez birbiri yerine kullanılsa da aslında farklı özelliklere sahiptirler. Liderler yönetimden farklı bir rol yelpazesine sahip olup, uygun kararlar verebilen, cesur ve etkili kararları ileten kişiyi ifade ederken, yönetici kurumlarda stratejik kararlar verebilen, göreve ve eyleme dönük olan, performansa dayalı sistemleri yöneten ve performansları ölçebilen kişiyi tanımlamaktadır. Nitekim insanları belirli bir hedef ve amaç doğrultusunda etrafında toplamak, onlara bu süreçte eşlik etmek ve harekete geçirmek, başarıya ulaştırmak için iyi bir yönetici olmanın yanı sıra iyi bir liderde olmak gerekir. Bu bölümde liderlik ve yöneticilik kavramlarına ve ebelikte liderlik ve yöneticilikle ilgili yapılmış çalışmalara yer verilmiştir.