Liderliğe Giriş - Akpınar Selvaslı, Fatmazehra (Ebelikte Liderlik, 2024)
Liderlik ayak izleri her yerde olan ama asla görünmeyen bir kardan adama benzetilmektedir. Liderlik kavramı kişinin kendisiyle, çevresiyle, içinde yaşadığı toplumun dinamikleri, kaos, değişim, süreç yönetimi ile, kitlelerin nabzını tutmak ile yakından ilişkili olan özel bir konudur. Her mesleğin kendisini destekleyecek, güçlendirecek ve gelişimine yön verecek bir yapıya ihtiyacı vardır. ICM tarafından yayınlanan mesleki çerçevenin temel ögelerinden birisi de liderliktir. Dünya Sağlık Örgütü de etkili sağlık hizmetleri için güçlü liderliğin önemini kabul etmektedir. Ebelik mesleği, bireysel ebelik hizmetlerinden, yerel sivil toplum kuruluşları, küresel organizasyonlar ve hükümetlerce yürütülen politikalara kadar her düzeyde güçlü liderliğe dayanır. Etkili ebelik hizmetlerini ortaya koyabilmek için liderliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda, ebelik hizmetlerinin etkin olduğu bakım ve danışmanlık politikaları daha fazla değer görmektedir. Ebe liderliğindeki bakım programları, bakımın sürekliliği, kadınlarla ve ebelerle ilk temas noktası olarak ortak çalışma gibi kavramların tümü, etkili iletişim ihtiyacını ve ebe-kadın ilişkisinin önemini vurgulamaktadır. Bu nedenle ebelik mesleğinin eğitiminde, mesleğin profesyonel çerçevesi gereğince ebelik mesleğin savunuculuk, eğiticilik ve danışmanlık gibi diğer rolleri dahil olmak üzere, liderlik becerilerini geliştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu bölümde Liderlik, liderliğin doğası ve temel özelikleri, liderlik türleri ve liderde bulunması gereken temel özelliklere yer verilmiştir.