Yenidoğan ve Uyku - Avçin, Emel (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
İnsanların uyku ihtiyacı evrenseldir ve yaşam için gerekli bir fonksiyondur. Ancak insanların uyku ihtiyaçları yaşa, bireysel farklılıklara, kültürel ve sosyal normlara göre değişiklik gösterir. Bu nedenle gelişim dönemlerine göre uyku özelliklerini bilmek önemlidir. Gelişim dönemlerinin ilk basamağı yenidoğan dönemidir. Yenidoğan bir bebek günlerinin çoğunu uykuda geçirir. Uyku özellikle yaşamın ilk dönemlerinde nörolojik gelişim, emosyonel iyilik ve büyüme-gelişme gibi sağlığı tüm boyutlarıyla etkileyebilir. Sağlık profesyonellerinin yenidoğan uykusu hakkında döneme ilişkin uyku ve fizyolojisini bilmesi, bebeğe, ebeveyne ve çevreye ilişkinuykuyu etkileyen faktörleri tanımlanması ve danışmanlık sağlaması önemlidir. Bu bölümde yenidoğan döneminde uykunun önemi, uyku evreleri ve uykuyu etkileyen faktörlerin güncel literatür ile incelenmesi amaçlanmıştır.