Yenidoğan Tarama Testleri ve Aşılama - Şayık, Dilek (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Yenidoğanın sağlığını tehdit eden hastalıkları tespit etmek için yenidoğan taraması ve hastalıklardan korumak için de aşılama yapılması önemlidir. Yenidoğan taraması ve aşılama önemli bir koruyucu halk sağlığı hizmeti gelişmiş ülkelerin sağlık sisteminde yer almaktadır. Ülkemizde yenidoğan taraması kapsamında; metabolik ve endokrin hastalık (fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis, konjenital adrenal hiperplazisi, spinal musküler atrofi testleri), işitme, gelişimsel kalça displazisi ve görme tarama programları yürütülmektedir. Yenidoğan tarama programları sayesinde erken tanı ile erken tedaviye geçiş hızlanmakta ve hastalığa bağlı gelişebilecek komplikasyonların büyük ölçüde önüne geçilebilmektedir. Her iki programın başarılı olabilmesi için sağlık profesyonellerinin eğitilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi önemlidir.