Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı - Soyluk, Asena; Kutlu, İzzettin (Mimarlıkta Yapı Bilgisi, 2024)
Türkiye Dünya’daki aktif deprem kuşaklarından olan Alp-Himalaya deprem kuşağının üzerindedir. Bu nedenle ülkemiz coğrafyasında sıklıkla depremler olmaktadır. Son yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin de gösterdiğine göre Türkiye’nin yapı stoğunda iyileştirilmesi gereken önemli bir oran bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmada Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018’de bulunan planda ve düşeyde bulunan düzensizlikler ve mimari açıdan kaçınılması gereken konstrüktif esaslar ele alınmıştır. Ayrıca sonuç bölümde 6 Şubat 2023 depreminden sonra planlı alanlar imar yönetmeliğindeki değişikliklere de yer verilmiştir. Mimarların ve mühendislerin uyması gereken kurallar yönetmeliklerce çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu açıdan hazırlanan bu bölüm mimari tasarım kriterlerini direkt ilgilendiren burulma düzensizliğini (A1), döşeme süreksizliklerini (A2), planda çıkıntılar bulunmasını (A3), komşu katlar arası dayanım düzensizliği (B1), komşu katlar arası rijitlik düzensizliği (B2) ve taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının süreksizliğini (B3) açıklayarak bu tasarım kriterlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir.