Kanatlı Hayvanların Beslenmesinde Bağırsak Mikroflorasının Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkileri - Tüzün, Cevdet Gökhan (Tarımsal Araştırmalar, 2024)
Kanatlı hayvanların beslenmesinde bağırsak mikroflorasının önemi kanatlı sektöründe kullanılan yüksek verimli hatların performansı ve sağlıkları açısından büyük önem arz etmektedir. Kanatlı hayvanların beslenmesinde yapılmakta olan çalışmalar ile geliştirilmekte olan yeni besleme stratejileri hayvanlarda canlı ağırlık kazancının artması ve yemden yararlanmanın iyileşmesi üzerine geliştirilmektedir. Ancak bu çalışmalar esnasında çoğunlukla kanatlı bağırsak mikroflorası göz ardı edilmektedir. Kanatlı rasyonlarında yem bileşenleri ve hayvanların sağlıkları arasında sıkı bir ilişki vardır. Çünkü kanatlı sindirim kanalı içerisinde bağırsaklar, fizyolojik fonksiyonları etkileyen trilyonlarca mikroorganizmanın yaşam alanıdır. Bu karmaşık mikrobiyal topluluk hayvanların performanslarını ve bağışıklık sistemlerini etkilemektedir. Kanatlı endüstrisinin zaman zaman karşı karşıya olduğu metabolik bozukluklardan, zayıf bağışıklıktan ve patojen direnci gibi sorunların çözümü, ideal bir mikroflorayı hangi mikroorganizmaların oluşturduğunun doğru bir şekilde anlaşılabilmesi ile mümkün olacaktır. Bu bölümde kanatlı hayvanlar üzerinde yapılan farklı çalışmalardan elde edilen sonuçlar incelenerek bağırsak sağlığı ve besleme arasındaki ilişki incelenmiştir.