Lojistik Operasyonlarda Konum Tabanlı Uygulamalar - Ergün, Mustafa (Temel Lojistik Bilgisi ve Uygulamaları, 2024)
Gelişen teknolojiyle birlikte, lojistik operasyonlarının daha verimli ve izlenebilir hale getirilmesi büyük önem kazanmıştır. Bu teknolojilerin bütünleşimi, malların ve çalışanların hareketleri ile ilgili eş zamanlı bilgi sağlayarak lojistik yöneticilerinin ileriye dönük stratejik kararlar almasına ve operasyonel planlama yapmasına olanak tanır. Konum tabanlı teknolojilerin en önemli üstünlüklerinden biri, lojistik faaliyetlerde kritik öneme sahip olan hassas konum verilerini sağlayabilmesidir. Bu uygulamalar lojistik dağıtım merkezlerinin yer seçimi, depolama envanter yönetimi, araç planlaması ve nakliye rotalarının optimizasyonu gibi birçok konuda yardımcı olmaktadır. Ayrıca lojistik maliyetlerinin azaltılmasına, dolaşım hızının geliştirilmesine, işletme kârlarının artırılmasına ve kilit rekabet gücünün geliştirilmesine katkıda bulunurlar. Konum tabanlı uygulamalar lojistik işlemlerinde bir takım kolaylıklar sağlamaktadır. Bu kolaylıklar arasında taşımacılık rotalarını optimize ederek yakıt tüketimini azaltmak, teslimat süreçlerini izlemek ve müşteriye eş zamanlı bilgi sağlamak yer almaktadır. Bu kolaylıklar, lojistik şirketlerinin maliyetleri düşürmesini ve müşteri memnuniyetini artırmasını sağlamaktadır.Lojistik merkezlerin yerinin seçilmesi ve karar verilmesi kapsamında nüfus, ekonomik durum, maliyetler, sosyo-ekonomik durum, altyapı, coğrafi konum, hizmet gibi kriterler dikkate alınmaktadır. Çalışma, konum tabanlı uygulamaların lojistik sektöründe kritik bir rol oynadığı ve gelecekteki işletme stratejilerinde merkezi bir yerde olacağını göstermektedir. Bu bulgular, lojistik yöneticilerine ve karar alıcılarına, bu teknolojilerin potansiyelinden en iyi şekilde nasıl faydalanacaklarını anlamalarında yardımcı olabilir. Bu bölümde konum tabanlı uygulamalar hakkında genel bilgiler verilmiş, bu uygulamaların lojistik operasyonlarda kullanımı anlatılmış ve sektörde kullanılan başlıca konum tabanlı uygulamalar tanıtılmıştır.