Depolama ve Stok Yönetimi - Şit, Ahmet; Özkan, Özge (Temel Lojistik Bilgisi ve Uygulamaları, 2024)
Stok yönetimi ise, işletmelerde gerekli stokların tutulması, ne kadar bulundurulması gerektiği, hangi vadede tutulacağı, nereden tedarik edileceği, ne kadar mal olacağı, gereksizin stokların ise nasıl ve hangi fiyatla elde çıkarılması gerektiğini ifade eden bir süreçtir. Özellikle son yıllarda gerek dünya genelinde, özelde ise Türkiye’de talep enflasyonu beraberinde stokçuluk kavramını ortaya çıkarmaktadır. Optimal sipariş miktarından fazla verilen stok, işletmelerin fonların atıl kalması, eğer yabancı kaynak kullanıyorsa yüksek yabancı kaynak maliyetine katlanması ya da özsermayesinin alternatif maliyeti gibi dezavantajlara sahipken; elde bulundurulan fazla stokun fiyatının yükselmesi durumunda beklenenden çok fazla karlılık oluşacaktır. Stok değerleme ve kontrol yöntemleri, işletmelerin envanterlerini etkili bir şekilde yönetmelerini sağlayan önemli süreçlerdir. Bu yöntemler, stokların doğru bir şekilde kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesini amaçlamaktadır. İşletmeler, söz konusu yöntemler aracılığıyla stok maliyetlerini optimize, stok eksikliği ve fazlalığı risklerini minimize edebilmekte ve sermaye kullanımlarını daha etkin hale getirebilmektedirler.