Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Teknoloji Öz-Yeterlik Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi - Başar, Tuğba; Orhan, Sema İrem and Aydın, Abdullah (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu araştırmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının Eğitimde Teknoloji Kullanımı Öz-Yeterlik Düzeylerinin (ETKÖD) belirlenmesi ve bu düzeylerin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, fen bilgisi öğretmen adaylarının ETKÖD’leri; cinsiyet, sınıf seviyesi, anne eğitim seviyesi ve baba eğitim seviyesi değişkenlerine göre incelenmiştir. Nicel veri toplama yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, betimsel tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, Batı Karadeniz Bölgesindeki bir üniversitenin eğitim fakültesi fen bilgisi öğretmenliği programının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören 71 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitiminde teknoloji kullanımına ilişkin öz-yeterlik düzeylerini belirlemek amacıyla Eğitimde Teknoloji Kullanımı Öz-yeterlik Ölçeği (ETKÖÖ) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının çoğunluğunun ETKÖD’ leri “yüksek” olarak bulunmuştur. Fen bilgisi öğretmen adaylarının ETKÖD’ lerinin cinsiyet, anne ve baba eğitim seviyesi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı ancak, sınıf seviyesi değişkenine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.