Bir Ülkü Adamı Ahmet Nedim Servet Tör ‘ün “Rûznâme-i Seyâhati” Günlükleri, Risaleleri ve Şiirleri - Şahin, Elmas; Doğan, Nur (2023)
Ahmet Nedim Servet Tör, Osmanlı Feriki (Tümgeneral) Servet Paşa ve İfakat Hanım'ın oğlu olarak 1871 yılında doğmuş ve 1947 yılında vefat etmiştir. Harbiye Nezareti memurluğundan müsteşar yardımcılığına kadar yükselen Tör, önemli bir bürokrat ve şairdir. Mustafa Kemal Atatürk ile olan ilişkisi de dikkat çekicidir. Atatürk, Tör'ün ailesine soyadı Tunator'u vermiştir. Ahmet Nedim Tör, Osmanlı aydını olmasının yanı sıra Türk milliyetçisi bir şair ve vatanseverdir. Günlükleri, şiirleri ve risaleleriyle Türk halkının geleceği için çaba sarf etmiştir. Ancak eserleri uzun bir süre unutulmuş ve tozlu raflarda kalmıştır. Bu çalışma, Ahmet Nedim Servet Tör'ün \"Rûznâme-i Seyâhati\" adlı eserini içermektedir. Bu kitap, Tör'ün günlükleri, risaleleri ve şiirlerini bir araya getiren Elmas Şahin ve Nur Doğan tarafından hazırlanmıştır. Bu çalışma, Tör'ün yaşadığı döneme ışık tutarken aynı zamanda milli duygulara tercüman olmaktadır.Ahmet Nedim Servet Tör, the son of Ottoman Feriki (Major General) Servet Pasha and İfakat Hanım, was born in 1871 and passed away in 1947. Tör, who rose from a position in the Ministry of War to become an undersecretary, was an important bureaucrat and poet. His relationship with Mustafa Kemal Atatürk is also noteworthy. Atatürk gave Tör's family the surname Tunator. Ahmet Nedim Tör, in addition to being an Ottoman intellectual, was a Turkish nationalist poet and patriot. He made efforts for the future of the Turkish people through his diaries, poems, and treatises. However, his works remained forgotten and dusty on the shelves for a long time. This study includes Ahmet Nedim Servet Tör's work titled \"Rûznâme-i Seyâhati\". This book was prepared by Elmas Şahin and Nur Doğan, bringing together Tör's diaries, treatises, and poems. This study sheds light on the period in which Tör lived while also giving voice to national sentiments.