Örgütsel Davranış Kuram ve Kavram Sözlüğü - Alparslan, Ali Murat; Polatcı, Sema (2023)
Tanımlar-tarifler, sosyal bilimcinin lisanı olan “kavram”lara ve bu kavramların birbirleri ile ilişkilerini yansıtan-üreten “kuram”lara bir had çizmeyi, bir sınır koymayı hedefler. Soyuta meylin yüksek olduğu örgütsel davranış disiplininde yaşanan en büyük zorluk; deneyimlenenüretilen soyut olguların ve süreçlerin adının konulması, iç içe geçmiş olgularının farklarını fark ederek ilişkileri görerek zihinden geldiğince- ayrıştırmanın yapılmasıdır. Kavramlar o kadar önemlidir ki İhsan Fazlıoğlu’nu deyimiyle; sosyal bilimciler için hem bir teleskop hem de bir mikroskop rolünü üstlenir. Kavram üretimi, bundan önce üretilmiş kavramlar üzerine inşa edildiği müddetçe yeni-özgün-farklı bir niteliğe kavuşur.  “Önce zarar verme” yaklaşımının gereği literatürdeki tanımları tahrif etmemek gerekir. Rasyonel ve süreklilik arz eden bilgiler; öncekilerin bildiklerini iyi bilmekle, mevcut kavram ve kuramların tanımlarına doğru biçimde hâkim olmakla mümkün olacaktır.