Depremde Çalışana Destek - Albayrak, Hande (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Afetten etkilenen topluluklara hizmet sağlayan özellikle ilk müdahale, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmet ekipleri duygusal sıkıntı belirtileri açısından yüksek risk altındadırlar. Çalışanlar, afetlerde travmatik deneyimlere tanıklık etikleri için afetten etkilenenler sınıflaması içerisinde yer almaktadırlar. Afete müdahale sürecindeki zorlu deneyimler karşısında çalışanları korumak, gelişimlerini ve psikososyal iyilik hallerini desteklemek için gösterilen her türlü kişisel ve örgütsel çaba çalışana destek olarak tanımlanabilir. Çalışana destek konusunda temel bir modülü olmadığı ve en iyi çalışana destek uygulamalarının bireyselleştirilmiş, kültüre uygun ve kişilerin gereksinimlerine göre uyarlanmış çeşitli çalışma yöntemlerini içeren uygulamalar olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada çalışana destek uygulamalarını detaylıca anlatabilmek için öncelikle afet müdahale süreçlerinde çalışanı etkileyen koşullara bağlı olarak çalışanların yaşadığı duygulanımlara ve çalışana desteğin afete müdahale öncesi, sırası ve sonrasında neleri içerdiğine ilişkin başlıklara yer verilmiştir.